Julkaistu: 17.12.2014

Sasha Huber

Sasha Huberin teokset muistavat, jotta mekin uskaltaisimme.

Sasha Huber (s. 1975) on vuosien varrella ottanut omakseen monia erilaisia tekniikoita. Yksi kiehtovimmista on metalliniittien käyttäminen. Lopputuloksen on vaikuttavia teoksia, joissa kuva on syntynyt nitomalla maalaamisen sijaan.

Huberin teokset käsittelevät kategorisesti erilaisia ihmisoikeuksiin ja yhteiskunnallisiin epäkohtiin sekä epätasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Nyt esillä olevat metallin- ja hopeanhohtoiset muotokuvat vyöryttävät eteemme joukon ihmisoikeusaktivisteja ja kansalaisoikeustaistelijoita sekä henkensä vääryyden vuoksi menettäneitä.

Muotokuvien kavalkadi on oikeastaan uuvuttava. Huberin tekniikka etäännyttää aluksi katsojan. Teosten kimallus saattaa hämätä. Samalla se myös ylevöittää kohteensa.

Mutta pureutuakseen Huberin sanomaan on otettava teoslista käteensä, pysähdyttävä kunkin kuvan kohdalle. Luettava listasta, kenestä on kyse ja mitä hän on tehnyt tai miten menettänyt henkensä. Silloin teosten esittämistä ihmisistä tulee yksilöitä ja niittien taiten muotoilemat kasvot heräävät henkiin.

Vääryyttä vastaan

Sasha Huber ei ole aiemmin päästänyt katsojaansa helpolla. Sitä hän ei tee nytkään. Me ymmärrämme, että tässä on vain pieni raapaisu ihmiskunnan ja eräiden yhteisöjen elämästä. Miten paljon maailmassa onkaan ihmisarvoisen elämän ja ihmisoikeuksien puolesta taistelevia. Ja miten uuvuttavaa ja usein turhalta tuntuvaa tuo työ saattaakin olla.

Mutta näitä kasvoja ja näitä nimiä me emme saa unohtaa. He ovat ainoa tae siitä, että myös me ja meidän aikalaisemme nousevat kerta toisensa jälkeen vääryyttä vastaan siellä, missä se yrittää tuhota elämää.

Tiedot

Sasha Huber

Shooting Stars

28.11.2014—11.1.2015

Korjaamo Galleria

Kulttuuritehdas Korjaamo

Töölönkatu 51 A-B

ma—pe 9—19, la—su 11—17

vapaa pääsy

p. 020 7415 000