Julkaistu: 04.12.2014

Maps to the Stars

Raadollinen kuvaus Hollywoodista, jossa jokainen jahtaa omaa suurta unelmaansa.

David Cronenbergin uutuus on häkellyttävä ja ennen kaikkea vaikuttava kuvaus itsekkyydestä ja välinpitämättömyydestä. Maps to the Stars -elokuvan tähtenä loistaa ehkä uransa parhaassa roolissa Julianne Moore, joka palkittiinkin parhaana naisnäyttelijänä Cannesin elokuvajuhlilla.

Kerronnallisesti tarina avautuu pala palalta, eikä tilanteen koko kuva hahmotu helposti. Tapahtumien ja henkilöiden irrallisuus panee hetkittäin epäilemään, etteivät kaikki palaset sovikaan yhteen, mutta ei pelkoa. Cronenberg kutoo taidokkaasti kokonaisuuden ja rakentaa rinnakkain kulkevista tarinoista kustakin yhtälailla kiinnostavia. Kerronnan vahva jännite pitää hyppysissään läpi koko kimurantin matkan.

Julianne Moore on terapian tarpeessa oleva himmenevä tähti Havana, jolla on riittävästi draamantajua myös omaan elämäänsä. Hänen äidistään, nuorena tapaturmaisesti kuolleesta filmitähdestä, ollaan nyt tekemässä elokuvaa. Havana haluaa epätoivoisesti mukaan filmiin esittääkseen äitiään.  

Salaperäinen Agatha (Mia Wasikowska) on vastikään saapunut Hollywoodiin omaa tähtikarttaa haikaillen. Hän päätyy taksiin, jonka kuljettajana on tyypillinen Unelmakaupungin hanslankari eli näyttelijä/käsikirjoittaja (Robert Pattinson, joka viimeksi nähtiin Cronenbergin limusiini-elokuvassa Cosmopolis).

Menestyminen pakkomielteenä

Karun tarinan keskiössä on ”tyypillinen” Hollywoodin unelmaa tavoitteleva perhe. Stafford Weiss (John Cusack) on elämäntapakonsultti ja henkinen valmentaja, joka takoo rahaa kirjoillaan ja voimauttavilla elämänohjeillaan. Benjie (Evan Bird) on entinen lapsitähti ja narkomaani, jota sinnikäs äiti (Olivia Williams) työntää näyttelijänuralla puoliväkisin eteenpäin. Perheelle menestyminen on pakkomielle ja tämän tielle tulevat esteet ja salaisuudet kätketään luurankoineen syvälle kaapin perukoille.

Gronenberg paljastaa säälimättömästi ja tylysti ihmisluonteen heikkouden ja julmuuden. Oman onnen tavoittelussa ovat humanitääriset arvot kaukana. Henkilöhahmot ovat pääosin epämiellyttäviä, sellaisia, joita kohtaan on vaikea tuntea minkäänlaista sympatiaa ja joiden tekoihin tai ongelmiin on ylipäätään vaikea kiinnittyä.

Elokuvan näyttelijöiltä vaaditaankin erityisen paljon kompleksisten hahmojensa tulkitsemisessa. Evan Bird on kylmäävän tunteeton teinitähti, joka on saanut kaiken jo 9-vuotiaana. Useimmiten symppisrooleissa esiintynyt John Cusack venyy helposti rooliinsa määrätietoisesti mainetta ja mammonaa tavoittelevaksi ”hyvinvointiguruksi”, jonka itsekeskeisyys on omaa lajiaan.

Juliana Moore on viimeisissä elokuvissa osoittanut olevansa monipuolinen ja muuntautumiskykyinen näyttelijä. Viimeistä suurta rooliaan tavoitteleva Havana sammuvana tähtenä on uskottava ja monitahoinen hahmo. Hermoherkän, dramatisointiin taipuvan mutta laskelmoivan ja omaan peilikuvaansa tuijottavan Havanan tulkinta on varmasti ollut kokeneelle näyttelijälle herkullinen roolityö, ainakin tällainen vaikutelma valkokankaalta välittyy.

Vaikka Gronenbergin työ onkin paikoin hajanainen ja lasten ”aavenäyt” saattavat vaikuttaa irralliselta, on kokonaisuus kiehtova ja pureutuu osuvasti ihmismielen nurjaan puoleen. Rehellisesti puhuvassa elokuvassa on rohkeutta ja särmää, mikä erottuu edukseen tämän päivän laskelmoivasta elokuvatarjonnasta.

Tiedot

Maps to the Stars

Ensi-ilta 5.12.2014
Kanada, USA, Saksa, Ranska 2014
Ohjaus David Cronenberg
Käsikirjoitus Bruce Wagner
Näyttelijät Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Evan Bird, Olivia Williams, Robert Pattinson
 
KESTO 111 min.
Ikäraja K16