Julkaistu: 18.12.2014

Human Resources

Kuva: Riikka Sundqvist
Karnevalistinen hurmos täyttää näyttämön tanssinopiskelijoiden Tadac-ryhmän esityksessä.

Teatterikorkeakoulu on kutsunut Berliinissä työskentelevän amerikkalaisen Jeremy Waden luomaan koreografian tanssinopiskelijoiden Tadac-ryhmälle.

Tadac on kahdeksan maisteriksi valmistuvan tanssijan ryhmä Teatterikorkeakoulun sisällä. Human Resources on heidän taiteellinen opinnäytteensä.  Tanssijat koettelevat produktiossa omien resurssiensa suuntaamista taiteelliseen työhön.

Human Resources pohtii inhimillisten voimavarojen suuntaamista nykypäivän maailmassa. Teos näyttäytyy kevyenä, mutta käy syvällä. Poliittisuudessaan esitys tökkii sitä intoa, jolla me ihmiset ryhmäeläinten kaltaisesti ryhdymme kannattamaan mitä tahansa.

Joidenkin intomielisyys suuntautuu rahaan, toisten luonnonsuojeluun, mutta into voi kohdistua vaikka Nokiaan, EU:hun, tai mihin tahansa uskontoon tai vain omaan mahtavuuteemme. Ja lopulta Jeremy Wade osoittaa hurmoksen olevan vain omaan käteen vetämistä.

Katsomme ohi vaikka haluamme osallistua

Kahdeksan miestä seisoo tilassa, vailla mitään keskinäistä kontaktia. Poliklinikan tai toimiston odotusaulan kelmeässä valossa he seisoskelevat ressukan oloisina. He ovat saapuneet paikalle yksi kerrallaan. Jokainen raahaa isokokoista lätkäkassia mukanaan.

Mieleen nousee kuvitelmia suomalaisen perusmiehen perikuvasta, vaikken tiedäkään ajatuksen todenperäisyydestä. Kukaan ei puhu toisille, ei katso, ei edes huomaa. Jokainen seisoo omassa pienessä kuplassaan. On vaikea sanoa, odottavatko he jonkun puhkaisevan kuplan. Tunnelma on painostava.

Vähitellen he kohtaavat, väistämättä. Heitä selvästi kammoksuttaa se, kun joutuu ehkä kenties halaamaan jotakuta. Näennäisesti tunnottomina he tutkivat toinen toisiaan. Joku vaipuu kiukuttelevan lapsen tasolle ja pyörii lattialla, mutta muut eivät huomaa tai ole huomaavinaan.

Tavaraa pursuaa lätkäkasseista, kaikki pannaan haisemaan. Kassien karnevaalista paljastuu asioita, jotka ympäröivät meitä arjessa ja uutisissa. Lopulta kaikki, niin pizzalaatikot kuin rahatkin, heitetään yhteen kasaan ja jos olisi tulitikku, kasa sytytettäisiin komeaksi kokoksi.

Hurmoshenkisyys jatkuu vertaistukiryhmän kokouksessa, piirissä istuessa. Vähitellen ryhmän yhteinen ääni löytyy, yhteishenki, yhteinen leikki, huuto, hurmos. Aina katsoja ei pysy perässä siinä, ovatko banderollien heiluttajat asian puolesta vai vastaan.

Mutta amerikkalaisittain positiivisuus on päivän sana, johon ryhmän tulee kääntyä. Englanninkieliset iskulauseet alkavat kaikua tilassa: later means never, do hard or go home, ja lopulta esityksen motto life is our life’s work.

Onnistunut tulkinta

Valmistuvat tanssijat selviävät vauhdikkaasti sekoilevan karnevaalin luomisesta hyvin. Jokainen esittää kömpelöä miestä, housut vedettyinä kainaloihin, vakavailmeisenä. 

Ryhmän seitsemää naista seuraa kiinnostuneena jo sukupuoliroolileikin ansiosta. He ovat aika taitavia peittämään naiseutensa niin epävarmoina peräkammarin poikina kuin uhmakkaina mielenosoittajinakin. Haastavin roolileikki lienee ryhmän miehelle Mikko Makkoselle, joka ei naisten tavoin pysty liioittelemaan oloaan muuttumatta kliseeksi.

Tiedot

Human Resources

Ohjaus ja koreografia: Jeremy Wade (vier.) Dramaturgia, lavastus ja pukusuunnittelu: Jaakko Pietiläinen (Aalto Arts)

Valosuunnittelu: Mika Haaranen (vier.)

Musiikki: Tian Rotteveel (vier.)

Peruukit: Daido (vier.)

Esiintyjät: Meeri Altmets, Maria Autio, Mia Jaatinen, Mikko Makkonen, Viivi Niiniketo, Satu Rinnetmäki, Sini Siipola, Elisa Tuovila (kaikki

TT2)

Ensi-ilta: pe 12.12.2014 klo 19.00

Muut joulukuun esitykset: la 13.12. klo 15, ma 15.12. klo 15, ti 16.12. klo 19, ke 17.12. klo 19 Esitykset tammikuussa 2015: to 8.1. klo 19, pe 9.1. klo 19, la 10.1. klo 15, ma 12.1. klo 19, ti 13.1. klo 19

Teatterisali

Liput: 15 e/ 7 e