Julkaistu: 11.12.2014

Houdini

Kuva: Matti Rajala
Legendaarisen kahlekuninkaan elämä avautuu kiehtovana kaleidoskooppina.

Musiikkiteatteri Kapsäkki on tuonut Aleksanterin teatteriin suurproduktion, jonka aiheena on legendaarinen kahlekuningas Houdini.

Kiinnostavan ja kunnianhimoisen käsikirjoituksen on laatinut Juha Siltanen. Tärkeässä osassa on Jukka Nykäsen säveltämä musiikki, joka svengaa hienosti kabareesta aina tangoon ja tummiin sävyihin. Esityksen vauhdikkaasta ohjauksesta vastaa Minna Vainikainen.

Magiikan ja varieteen maailma

Romanttinen Aleksanterin teatteri antaa hienot puitteet esitykselle. Tarina alkaa purkautua Leo Honkosen taitavassa kerronnassa. Honkonen on vitsailija, eräänlainen jokeri, joka johdattaa yleisön hienosti taikuuden maailmaan. Tehtävä on silti haasteellinen, koska Siltanen on kirjoittanut näytelmään paljon aikasiirtymiä.

Houdinin puolisoa Beatricea esittää kaksi eri näyttelijää. Reetta Ristimäki tulkitsee tyylikkäästi vanhenevaa rouvaa, joka tarkkailee maailmaa vähän kyynisesti pulloa kallistellen. Ihastuttava Kristiina Janhunen esittää notkeasti nuorta Beatricea taipuen huimiin akrobaattisiin temppuihin aina ilma-akrobatiaa myöten.

Jarkko Mandelin tulkitsee väkevästi ja sanoitta nuorta Houdinia. Hänen akrobaattinen yhteistyönsä Janhusen kanssa on upeaa katseltavaa. Tärkeissä sivurooleissa nähdään ja kuullaan myös kuulasäänistä Emmi Hatjasaloa sekä Miika Laaksoa.

Ristiriitainen Houdini

Eero Milonoff kannattelee varsin hyvin vaikeaa pääroolia. Siltanen on nimittäin kirjoittanut Houdinin erittäin ristiriitaiseksi persoonaksi. Milonoffin tulkinnassa kahlekuningas tempoilee moniin eri suuntiin. Minulle päälimmäisinä piirteinä jäivät mieleen täydellisyyden tavoittelu, itsekuri, ankaruus, jopa narsismi.

Näytelmässä hyvin vahvana elementtinä on myös kuolleeseen äitiin kohdistuva kaipuu, joka saavuttaa välillä  makaabereita piirteitä. Milonoff venyy hienosti kukkoilevasta maailmanmiehestä aina suruaan itkevään pikkupoikaan asti.  Ulkoisesti hän muistuttaa esikuvaansa hämmästyttävän paljon.

Tarina kieppuu kaleidoskooppimaisen värikkäästi ympäri maailmaa, kuvaten Houdinin kosmopoliitiksi supersankariksi, aikansa legendaksi. Vainikaisen ohjauksesta ei kekseliäisyyttä puutu. Mainio kohtaus on esimerkiksi Houdinin Venäjän valloitus, jossa hauskojen jippojen lisäksi tuodaan näyttämölle jopa kiukutteleva Rasputin!

Janne Teivaisen valomaailma tukee tyylikkäästi erilaisia illuusioita ja temppuja. Kaiken yllä soi komeasti Nykäsen musiikki ja lauluosuudet ovat erittäin hienoja.

Hämmentävä runsaudensarvi

Melkoiseksi runsaudensarveksi paisuva esitys herättää myös hämmennystä ja kysymyksiä.

Kabareemainen tyyli on aluksi varsin hauska ja viettelevä. Käsikirjoituksen pirstaleisuus ja päähenkilön monimutkaisuus vetävät naaman kuitenkin vakavaksi. Välillä esitys on kuin hulvatonta varieteeta, välillä taas kokeilevaa oopperaa. Perässä ei tahdo pysyä.

Ehkä tämä esitys on teemansa mukaisesti kuin eräänlainen illuusio. Näemme jotakin, joka onkin vasta puolet totuudesta. Tarinan magiikka ja tulkintamme luovat koko ajan lisää kerroksia kokemukseen. Missä ihminen loppuu ja supersankarius alkaa? Entä voiko ihminen olla oman fantasiamaailmansa ja unelmiensa tuote ? Houdinin lumo jääköön arvoitukseksi.  Juuri siitähän taikuudessa on kysymys.

Tiedot

Houdini

Kantaesitys 4.12.2014
Tuotanto: Musiikkiteatteri Kapsäkki yhteistyössä Komediateatteri Arenan kanssa
Käsikirjoitus: Juha Siltanen
Ohjaus: Minna Vainikainen
Musiikki: Jukka Nykänen
Esiintyjät: Leo Honkonen, Eero Milonoff, Reetta Ristimäki, Emmi Hatjasalo, Miika Laakso, Kristiina Janhunen, Jarkko Mandelin
Yhtye: Jukka Nykänen, Hannu Rantanen, Mikko Hassinen, Mauri Saarikoski
Visualisointi: Riitta Röpelinen, Anne Karttunen, Janne Teivainen
Taiteellinen tuottaja: Reetta Ristimäki

Esitykset Aleksanterin teatterissa 6.1.2015 saakka