Julkaistu: 16.12.2014

Ei yhteyttä

Ihanan fyysinen, äänekäs ja kunnianhimoinen esitys.

Kiia Laineen Ilvesteatterille käsikirjoittama ja ohjaama esitys raatelee, hassuttaa ja silittää päätä. Lopputulos on positiivisesti hämmentävä painajaisuni, jossa kiteytyy vapaan teatterikentän rohkeus ja uhma.

Jo ensimmäinen näyttämöllä oleva kohtaus on päällekäyvä ja väkivaltaisesti latautunut. Se on kuin myrskyvaroitus esityksen teemoista ja käsittelytavoista. Vaikerrus ja tuskanhuudot täyttävät pienen teatteritilan leikiten ja käyvät ihon alle.

Esitystä lähes loppumetreille asti johdatteleva ahdistuneisuus nivoutuu ansiokkaasti urbaaniin eristäytymiseen, todellisuuspakoisuuteen sekä seksuaaliseen turhautumiseen. Kyse ei kuitenkaan ole mistään masennussimulaattorista, vaan mukana on sopivasti myös huumoria.

Kieli kateissa

Näyttämökuva on pelkistetty, mutta realistinen. Se on erinomaisen tyly visio tavallisen perheen tavallisesta asunnosta - paikasta, joka on sekä koti että tyrmä. Tila, joka on yhtä aikaa kaksio ja koko maailma.

Seinien sisällä asuu pariskunta, jolla on etäiset suhteet heidän aikuistuvaan poikaansa. Poika ehkä asuu kotona, ehkä ei. Alakerrassa lopullisesti pimahtanut naapuri soittaa nokkahuilua.

Näytelmän nimi Ei yhteyttä kuvaa parhaiten henkilöiden välisiä suhteita. Yhteinen kieli tuntuu olevan kateissa ja hahmojen välinen vuorovaikutus on parhaimmillaankin heikkoa. Ainoa ihminen, johon tarinan keskushenkilö Sirpa näyttäisi saavan yhteyden, on huonosti suomea puhuva venäläinen terapiapotilas.

Totuus lihasta

Päähenkilö sukeltaa televisio-ohjelmiin, ihastuu julkkikseen ja muuttuu vainoharhaiseksi. Vaikka tapahtumat mukailevatkin länsimaista popularisoitua pahoinvointikuvastoa, ei esityksen sisältö kuitenkaan tunnu liian ulkoa opitulta. Kohtaukset ovat omaperäisiä ja perustelevat päähenkilön tilaa onnistuneesti.

Pariskunnan pieneen kotiin hyökkäävät tämän tästä oliot, jotka lihallistavat päähenkilön tukahdutettuja tunteita. Enimmäkseen tämä toimii, mutta välillä aavehahmot vievät liikaa huomiota herkulliselta draamalta.

Erinomaiset esiintyjät heittäytyvät teokseen totaalisesti koko kehollaan. Hampaiden kiristely ja jatkuva kramppi saavat vastapainokseen notkeaa ja sulavaa liikettä. Raju fyysisyys voi tuntua lamaannuttavalta, mutta se on silti omiaan käsittelemään maailmaa, jossa yhteys ihmiseen ja todellisuuteen on katkeamispisteessä.

Tiedot

Ei yhteyttä

Ensi-ilta Ilves-Teatterissa 5.12.2014. Esityksiä 2015 tammikuun loppuun saakka.

Ohjaus ja dramaturgia: Kiia Laine

Tekstit: Kiia Laine, Pietu Wikström & työryhmä

Äänisuunnittelu ja musiikki: Henri Hyökyvirta

Valosuunnittelu: Mia Jalerva

Lavastus: Kiia Laine & Victoria Godden

Rooleissa: Alex Anton, Victoria Godden, Mirka Kasper, Aurora Manninen, Tommi Moilanen, Veera Oksanen, Eemeli Pöntinen, Sofia Smeds, Laura Sorvari, Asta Sveholm