Julkaistu: 11.12.2014

Death in June

Neofolk-yhtye murskaa symbolit ja laulaa kuolemasta.

Brittiläinen Death in June saapuu joulukuussa Helsinkiin. Douglas Pearcen johtama neofolk-yhtye on tunnetuimpia yhtyeitä genressään.

Death in June perustettiin vuonna 1981. Ensimmäisinä vuosina bändi soitti post-punkia Joy Divisionin hengessä. Vuosien varrella tyyli vakiintui sellaiseksi kuin se nyt on, industria-vaikuttisiksi folkbiiseiksi ja kolhosti lauletuiksi säkeiksi kuolemasta. Oikeastaan Death in Junella muistuttaa AC/DC:tä siinä mielessä, että melodiakulut, äänimaailmat ja symboliikka ovat pysyneet kappaleissa samankaltaisina vuodesta toiseen. Bändi on julkaissut kaksikymmentä studioalbumia melkein samalla reseptillä.

Death in June tunnetaan siitä, että se on käyttänyt lyriikoissaan, sämpleissään ja levynkansissaan paljon natsikuvastoa. Yhtye on käyttänyt logonaan muun muassa SS-divisioona Totenkopfin pääkallotunnuksesta muokattua symbolia. Estetiikka on johtanut monenlaisiin ongelmiin ja pienimuotoisiin kohuihin. Muun muassa Sveitsissä yhtye joutui perumaan keikkansa natsisyytösten takia ja Saksassa kiellettiin Rose Clouds of Holocaust-albumin myynti alaikäisille.

On kuitenkin turha väittää, että Death in June jotenkin ihannoisi natseja. Douglas Pearce on kertonut olevansa avoimesti homoseksuaali ja työskennellyt monien juutalaistaustaisten artistien kanssa.

Fasististen symbolien käyttö on pikemminkin strategia, jolla Pearce pyrkii hämmentämään yleisön mieliä. Se toimii tehokkaasti. Kun tabuksi määritellyt symbolit otetaan käyttöön "väärissä" asiayhteyksissä, ihmiset aluksi karsastavat ja jopa ahdistuvatkin. Mitä enemmän esimerkiksi natsisymboleja kuitenkin hyödynnetään popissa ja taiteesssa, sitä vähemmän ne yhdistyvät ihmisten mielissä alkuperäiseen asiaan.  Samalla niiden voima ja pelottavuus vähenevät. Ne alkavat näyttäytyä sellaisinaan, kuvina muiden joukossa. Kyse on merkitysten muuttamisesta.

 

Tiedot

Death in June

Death in June  +Joose Keskitalo Korjaamon Vaunusalissa pe 19.12.2014 klo 21-02

Liput ennakkoon 22 e, ovelta 25 e