Julkaistu: 18.12.2014

Chef

Ruokarekalla halki Amerikan.

Carl Casper (Jon Favreau) nousi aikoinaan maineeseen rohkeana uudistajana, mutta on sittemmin jämähtänyt turvalliseen rooliin arvostetun ravintolan keittiömestarina.

Nyt samainen ruokakriitikko, joka ammoin löysi nuoren lupauksen, on tulossa arvioimaan Casperin nykyisen työpaikan ruokalistan. Kunnianhimoinen kokki aikoo loihtia illaksi haastavan ja makuhermoja hivelevän menun, mutta ravintolan omistaja (Dustin Hoffman) haluaa pelata varman päälle.

Dramaattisten käänteiden jälkeen kokki Carl Casper joutuu arvioimaan uudelleen suhdettaan ruokaan, työhön ja rakkaimpiinsa. Näistä lähtökohdista Chefin juoni etenee melko ennalta arvattavasti kohti onnekasta loppunostetta.

Casperin tie vie Los Angelesista Miamiin, mistä hän tulee sattumien summana ostaneeksi rähjäisen pakettiauton. Tästä käynnistyy elokuvan toinen osa, jossa kaksi miestä ja poika matkustavat ruokarekalla halki Amerikan. Roadmoviessa palataan amerikkalaisen ruuan monikulttuurisille ”juurille”.

Monissa ruokaelokuvissa ylistetään joko fine diningin upeutta tai intialaisen mausteista maailmaa. Chefissä herkutellaan mieluummin toasteilla ja kuubalaisilla leivillä, mehevä juusto venyy ja läpikypsytetty liha sulaa kielelle.

Sosiaalisen median kirot ja hyödyt

Chefissä otetaan kaikki irti sosiaalisen median kiroista ja hyödyistä. On helppo uskoa se, miten nopeasti YouTubessa ja Facebookissa leviävät viestit tai jopa twiitit voivat tuhota kokonaisen elämän. Toisaalta samat skandaalinhakuiset viestit voivat luoda uusia mahdollisuuksia uudenlaisessa populaarissa kulttuurissa. Twiittaamisen kaikkivoipaan markkinointitehoon on tosin vielä vaikea uskoa.

Elokuvan roolitus on melko hulppea. Chefin ohjaaja ja pääosaa esittävä Jon Favreau on onnekkaasti saanut vastanäyttelijöikseen kaksi upeaa naista, Sofia Vargaran ja Scarlett Johanssonin.

Casperin ex-vaimoa esittää Sofia Vergara, joka työstää Modernissa perheessä railakkaasti stereotyyppistä roolihahmoaan tulisena latinopommina. Sensuelli Scarlett Johansson puolestaan näyttelee Casperin trendikästä tyttöystävää. Dustin Hoffman esittää jämäkän asiallisesti ravintolan tiukkaa johtajaa, ja Robert Downey Jr. puolestaan nähdään herkullisessa pikkuroolissa ex-vaimon exänä. Koomisena sidekickinä mestarikokkia komppaa John Leguizamo.

Vaikka onkin kiva nähdä hyviä näyttelijöitä mainioissa sivuosissa, Chefin nimekäs näyttelijäkaarti ei tuo elokuvalle juurikaan lisäarvoa. Harmittavinta on, että naispäärooleissa esiintyvät tähdet on jätetty tyystin hyödyntämättä. Molempien näyttelijöiden tehtävä on lähinnä hymyillä ymmärtäväisesti kokki Casperille.

Tiedot

Chef

Ensi-ilta 19.12.2014
Ohjaus Jon Favreau
Käsikirjoitus Jon Favreau

Näyttelijät Jon Favreau, Sofia Vergara, John Leguizamo, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Oliver Platt, Bobby Boannavale, Amy Sedaris, Emjay Anthony ja Robert Downey Jr.

TUOTTAJAT Sergei Bespalov, Jon Favreau, Karen Gilchrist

KUVAUS Kramer Morgenthau
LEIKKAUS Robert Leighton    
ROOLITUS Sarah Finn
PÄÄLAVASTAJA Denise Pizzini
LAVASTUS Alicia Maccarone, Bryan Venegas
PUKUSUUNNITTELU Laura Jean Shannon
KESTO 114 min.
Ikäraja: sallittu