Julkaistu: 27.11.2014

Vain kauniit ja laihat naiset

Kuva: Emilia Erfving
Takomon uutuus on sukellus ulkonäköpaineisiin ja itsensä hyväksymiseen.

Alma Lehmuskallion ohjauksen opinnäytetyö pureutuu muodikkaaseen aiheeseen, naisten ulkonäköpaineisiin. Teatteri Takomoon rakennettu esitys alkaa lupaavan härnäävästi. Toinen toistaan hemaisevammat naiset odottelevat seinustoilla omissa ”buduaareissaan” ja kohta alkaakin muotinäytös.

Tällä kertaa ei kuitenkaan arvostella vaatteita, vaan julkean katseen kohteena on nainen itse ja myös mies. Miksi naisen täytyy keikistellä ja poseerata, mutta miehen tulee vain näyttää vahvalta ja itsevarmalta? Siinäpä ikuinen kysymys.

Pinnan kautta syvälle

Näyttelijäryhmä eläytyy taitavasti leikkiin. Härnäävä seksikkyys ja mainoskuvista tutut asennot ovat  tunnistettavia. Leikin varjolla hivuttaudutaan vakavampaankin asiaan. Marie Kajavan dramaturgiassa mukaan on saatu koskettavia sooloja, jotka pureutuvat teemaan pintaa syvemmälle. Annika Aapalahti kertoo pysäyttävästi skolioosistaan, joka muutti hänen tai hänen esittämänsä hahmon elämän. Aapalahdessa on vahva läsnäolo.

Pihla Viitala pysäyttää eksistentialistisen miksi-kysymyksen äärelle, kysellen ja ihmetellen, miksi pitää olla ja näyttää joltakin ja miksi monissa ulkonäköön liittyvissä asioissa ei ole mitään järkeä.

Lihallista naurua

Onneksi mukaan on saatu myös absurdia, mutta hyvin tunnistettavaa huumoria. Ryhmän ainoa mies, komea Timo Ruuskanen, joutuu koville osiossaan. Poseerauskoreografiaa tehdessään hänet alistetaan mahdottomille; miehen tulee olla samalla kova ja hellä, itsevarma ja herkkä, läsnä ja poissa.

Mehukkaimmillaan esitys on Anne-Mari Alaspään ja Ruuskasen sketsissä, jossa ulkonäköpaineet kääntyvät hauskasti omaan nilkkaan. Siro blondi kyselee toistuvasti mieheltä, että mitä tämä muuttaisi hänessä. Mies vastaa toistuvasti, että ei mitään ja tilanne kärjistyy blondin räjähtämiseen.

Niina Hosiasluoma tuo puolestaan taitavan näyttelijäntyönsä kautta ja tyylillä vartalonsa kantavana naisena mukaan upean vastapainon neuroottisille vaatimuksille. Omassa soolossaan hän peräänkuuluttaa kapinaa dieettiä vastaan ja saa yleisön täysin valtoihinsa.

Humoristisen osion kruunaa tanssi, jossa koko ryhmä esittää Offenbachin kuuluisan can-canin varsinaisena peppuversiona; pääroolissa ovat nimittäin näyttelijöiden pakarat!

Pulmallinen aihe

Erilaisista hauskoistakin oivalluksista huolimatta esitys on välillä harmillisen katkonainen ja laahaava. Teema ja väite eivät ihan löydä maaliaan. Toki ymmärrän, että ulkonäköpaineet ovat nykyaikana vakava asia, siitä kertoi puhuttelevasti myös esityksen video-osio. Siinä yläasteikäiset tytöt kertoivat surullisesti kehostaan.

Lehmuskallio jättää silti liian monta palloa ilmaan. Mistä ja kuka näitä ulkonäkövaatimuksia esittää ? Onko kaiken syy aina vain media vai ihmiset itse?

Vertailukohdaksi nousee väistämättä mieleen KokoTeatterin taannoinen hitti Pop Slut, jossa samaa teemaa tarkasteltiin roisin kabareen kautta, mutta hyvin vapauttavasti.

Oma rakas keho

Kyllä Kauniissa ja laihoissa myös pointtinsa on. Näyttelijät vaihtavat esimerkiksi huomaamatta ns. muotoilevat alusasunsa toisiin ja naiset näyttäytyvät lopussa t-paidoissaan luonnollisina ja kauniina.

Koskettava on myös Henna Tanskasen monologi, jossa hän kuvailee elämän lyhyyttä suhteessaan kehoon: jokainen sydämenlyönti on elämän merkki, mutta se on myös muistutus kuolemasta. Miksi siis moittia ja pilkata kaunista kehoa, joka on annettu ja jossa eletään? Eikö sitä tulisi rakastaa ja olla siitä kiitollinen? Se on tärkeä ja hieno muistutus.

Tiedot

Vain kauniit ja laihat naiset

Teatteri Takomo

Ensi-ilta 21.11.2014

Ohjaus: Alma Lehmuskallio

Teksti: Marie Kajava ja työryhmä

Dramaturgia: Marie Kajava

Näyttämöllä: Annika Aapalahti, Anne-Mari Alaspää, Niina Hosiasluoma, Timo Ruuskanen, Henna Tanskanen ja Pihla Viitala
Äänisuunnittelu: Ina Aaltojärvi
Valo- ja tilasuunnittelu: Milla Martikainen
Pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Videosuunnittelu: Anna Antsalo
Tuotanto: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Teatteri Takomo ja työryhmä

Esityksen kesto noin 1h 30 min