Julkaistu: 13.11.2014

Talvisirkus Uni

Kuva: Joona Pettersson
Hurjaruuthissa liikutaan unien tahdissa. Meno kiihtyy teatterinjohtaja Arja Petterssonin ohjauksessa hypnoottiseksi.

Hurjaruuthin talvisirkus on traditio, joka jaksaa joka vuosi ilahduttaa. Tekijät valitsevat esitykselle enteellisen nimen, jonka teemaan voi jo ennakkoon paneutua. Tänä vuonna aiheena on uni. Sen ympärillä pyörivät niin uneksitut tarinat kuin unettomat yötkin. Lampaiden laskeminen voi kääntyä villiksi, ja sänky lentää, ollaanhan sirkuksessa.

Kaapelitehtaan pannuhalli on jälleen taiottu sirkusareenaksi. Arja Pettersson on koonnut kansainvälisen huippuryhmän, joka loihtii unien maailman jokaisen katsojan mieleen.

Pukusuunnittelija Kirsi Manninen taituroi jälleen. On ihmeellistä, kuinka hän pystyy kuljettamaan esitystä puvustuksella. Unettomana laskettavat lampaat, unipilvet tai sohvaan sulautuvat nukkujat luodaan mielikuvituksellisilla asuilla.

Hämmästyttävintä on tietysti, että mielikuvitukselliset asut päällään taiteilijat pystyvät esiintymään, tanssimaan ja taituroimaan ja että asut vieläpä korostavat kohtausten sisältöä. 

Tässäkin sirkuksessa on sirkustirehtööri. Hän on silinterihattuinen hattumaakari, joka loihtii pieniä intiimejä temppuja valoista, varjoista ja korteista. Nukkuessa voi nähdä mitä vain, ja niin nyt tapahtuukin. Musiikki loihtii tunnelmia ja jatkumollaan sitoo kohtaukset yhteen. Alkuosa on tyyliltään unenomaisen tanssillinen, mutta vauhti kiihtyy loppua kohti.

Koska ollaan sirkuksessa, sänkykin voi lentää. Raskas rautasänky on mainio trapetsi. Myös ikkunankarmitanssi viedään uusiin ulottuvuuksiin näyttämön yläpuolelle.

Unien valvojia ja selittäjiä on mukana monenlaisia. Himokkaan naisen kohtaus psykoanalyytikko Sigmund Freudin kanssa ei ehkä kokonaisuudessaan aukea pienimmille katsojille, mutta nainen on notkeaakin notkeampi ja mies höpisee hassusti partaansa outoa kieltä.

Kansainvälinen ryhmä on todella taitava ja ammattitaitoinen. Moni temppu sujuu niin vaivattoman näköisesti, ettei katsomossa tajuakaan niiden vaikeutta. Mutta kuolemanpyörä saa katsojankin kädet hikoamaan.

Kolumbialaisia huimapäitä siivittävä hypnoottinen musiikki ja taustavideoiden spiraalit pyörivät aina vain kiihkeämmin suuren rautahökötyksen pyörteissä. Helpotuksen huokaus kaikuu läpi Pannuhallin täyden katsomon, kun miehet lopulta pysäyttävät kuolemanpyöränsä ja asettuvat kiittämään yleisöään.

 

Tiedot

Talvisirkus Uni

Kaapelitehtaan Pannuhallissa 6.11.2014-6.1.2015

Ohjaus: Arja Pettersson
Koreografia: Sanna Silvennoinen
Musiikin sävellys ja esitys: Otto Eskelinen, Pentti Luomakangas, Tapani Varis, Niko Votkin
Pukusuunnittelu ja lavastus: Kirsi Manninen
Videosuunnittelu: Joona Pettersson
Valosuunnittelu: Riku Virtanen

Esiintyjät: Jatta Borg, Tuk Frederiksen, Arce López Gutiérrez, Panu Heiskanen, Jouni Ihalainen, Heikki Leppävuori, Carlos Mayorga Macias, Joni Pakanen, Nacho Ricci, Angelo Lyerzkysky Rodriguez, Sofie Sabroe, Vilma Tihilä