Julkaistu: 20.11.2014

Swans

Pelkoa, väkivaltaa ja meditaatiota - kolme oleellista albumia Swansin tuotannosta.

Newyorkilaisella Swansilla on maine maailman kovaäänisempänä bändinä. Michael Giran luotsaama yhtye saapuu Suomeen 26. marraskuuta.

Swans on ollut kasassa jo 80-luvun alusta lähtien. Bändin ura on kuitenkin siitä erikoislaatuinen, etteivät ylistetyimmät levyt löydy tuotannon alkupäästä. Musiikki on kokenut vuosien varrella monia muodonmuutoksia, ja levyt keräävät kriitikoilta edelleen viiden tähden arvioita. Mutta mistä albumeista yhtyeen tuotantoon tutustuminen kannattaisi aloittaa?

-The Burning World (1989)

Swans perustettiin vuonna 1982 ja bändi pysyi aktiivisena vuoteen 1997 saakka. Yhtyeen ensimmäiset viisi albumia koostuivat brutaalista post-punkista. The Burning Worldilla eroaa edeltäjistään suuresti akustisuudellaan. Kriitikot kehuivat albumin synkkää ja eleganttia americanaa.The Burning World ei kuitenkaan menestynyt kaupallisesti.

-My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky (2010)

Neljäntoista vuoden levytystauon jälkeen Michael Gira koki jälleen tarvetta uuden Swans-albumin tekemiseen. My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky äänitettiin miltei kokonaan yhden kahdentoista tunnin mittaisen levytyssession aikana.

Levyn synkät folk-kappaleet ovat Swansiksi yllättävän miellyttävää kuunneltavaa. Intensiteetti kasvaa välillä piinaaviin korkeuksiin, mutta se ei purkaudu koskaan. Gira käsittelee lyriikoissa kuoleman ja ylösnousemuksen kaltaisia isoja hengellisiä teemoja. Hän on sanonut halunneensa tehdä "levyn, jota kuunnellessa tuntee levitoivansa ja nousevansa kohti taivaita".

-The Seer (2013)

Tuplalevy valittiin monen musiikkimedian äänestyksissä vuoden parhaimpien joukkoon. The Seer on pitkä ja raskas albumi. Riffien voimakas toisteisuus kuulostaa samaan aikaan oudon pelottavalta ja meditatiiviselta. The Seer soi niin vangitsevasti, että levy on pakko kuunnella alusta loppuun silmät kiinni, sohvannurkkaan liimautuneena.

Tiedot

Swans

Swans & Joose Keskitalo, Tavastia-klubi 26.11.2014

Liput 30/31 e (Tiketti)