Julkaistu: 20.11.2014

Santeri Happonen

Santeri Happonen: Hampaiden pesu. (2012)
Santeri Happosen oivaltavat teokset ihastuttavat.

Suomen valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla on parhaillaan esillä kolme kiinnostavaa näyttelyä. Vielä marraskuun ajan museon Prosessi-tilassa on nähtävillä Santeri Happosen oivaltava Rutiineja-näyttely, joka käyttää valokuvaa hauskasti materiaalinaan.

Valokuvasta elokuvaksi

Happonen (s. 1987) tuntuu olevan kekseliäs valokuvan monitoimimies. Näyttelyn teokset vievät katsojan ajatukset valokuvan ja elokuvan kehityksen alkuaikoihin samalla kuin ne tuntuvat olevan hyvin kiinni juuri tässä nykyisessä ajassa.

Näyttelyn aihepiiri on myös erittäin tyylikkäästi rajattu selkeään aiheeseen, arkisiin rutiineihin. Niitä kuvaamalla ja esittämällä Happonen korostaa ja alleviivaa käyttämiensä tekniikoiden kautta (valo)kuvan suhdetta ajallisuuteen ja hetkellisyyteen. Arkiset rutiinit ovat kaikille tuttuja, yksinkertaisia ja toistuvia. Ne soveltuvat mainiosti Happosen teosten materiaaliksi.

Katsoja puikoissa

Happonen näyttää meille kuvan ja elokuvan (sarja kuvia) suhteen toisiinsa. Happonen on rakentanut kolme eräänlaista versiota zoetroopista eli laitteesta, jonka sisälaidalle piirretyt kuvat synnyttävät liikkeen illuusion. Kun kuvakiekkoa pyöräytetään, nuo kuvat heijastuvat  peräkkäin yläpuoliseen peilipintaan ja muodostavat liikkuvan kuvan.

Toisessa teoksessaan Happonen puolestaan antaa katsojalle hallinnan lyhyisiin videopätkiin. Pyörittämällä eri vauhdilla eteenpäin pientä pyörää katsoja voi hallita edessään monitorilla näkyvää video(elo)kuvaa. Videon voi pyöräyttää liikkumaan normaalivauhdilla, nopeutettuna tai aivan hitaana kuva kuvalta eteen- tai taaksepäin.

Happosen teosten nerokkuus piileekin juuri näissä yksinkertaisissa mutta erittäin oivaltavissa teknisissä ratkaisuissa, jotka paljastavat kuvan ja liikkeen välisen suhteen. Näyttely sopiikin erinomaisesti juuri valokuvataiteen museoon. Santeri Happonen tehnee urallaan vielä monia hauskoja ja kiinnostavia keksintöjä.

Tiedot

Santeri Happonen

Rutiineja

12.9. -30.11.2014

Suomen valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G

ti-su 11-18, ke 11-20

vapaa pääsy tähän näyttelyyn (museoon muuten: pääsymaksu 8 / 5 €, alle 18-v. ilmaiseksi)

p. 09-6866 3621

Samaan aikaan:

#Snapshot 18.1.15 asti. Jonathan Hobin: Lastenhuoneessa 25.1.15 asti.