Julkaistu: 25.11.2014

Paleface

”…nää ei oo biisei, nää on poliittisii pamflettei”, heittää rap-artisti kolmannella suomenkielisellä soololevyllään.

Patrice Some Malidoma, Joel Hägglung, Dan Koivulaakso, Dongzhou koalitio ja Angela Davis. Paleface tiputtelee marraskuun alussa ilmestyneellä levyllään nimiä nopeammin kuin kuulija ehtii googlaamaan. Poliittisten ja kulttuuristen viitteiden viidakossa soivat niin muinaiset rummut, urbaanit rytmit kuin hyvinvointivaltiomme raunioiden soundit. Rap-artistin soololevy Luova Tuho tarjoaa runsaasti tarttumapintoja.

Levy tuo väistämättä terävyydessään mieleen Palefacen suomenkielisen esikoisen Helsinki–Shangri-Lan neljän vuoden takaa. Siinä vaikutteita haettiin muun muassa iskelmästä ja idän suunnalta, eikä Luova Tuho jää monipuolisuudessa jälkeen. Vierailijoiden joukossa ovat saameksi räppäävä Ailu Valle ja tansanialainen Ashimba, raidoilla kuullaan sampleina niin Nils-Aslak Valkeapäätä kuin Tapio Rautavaaraa.

Värikkäistä vaikutteista huolimatta kokonaisuus on yhtenäinen, ja sen tunnistaa Palefaceksi. Pitkän linjan rap-miehellä on taito kahmia ennakkoluulottomasti aineksia eri lähteistä ja julistaa uskottavasti omaa asiaansa kokoamansa keon päältä.

Yleistä ja yksityistä

Jos suomenkielisessä räpissä on se optimistinen bailulaita, niin Paleface edustaa politiikan tilaan fokusoivaa ja tiedostavaa protestia Julma Henrin, Tommy Lindgrenin ja Asan ohella. Moni englanninkielinen tusina-rap on helpommin sulavaa – ja helpommin ohitettavaa – kuin Palefacen tykitys. Laitavasemmalta yhteiskunnallisia aiheita lähestyvään levyyn sisältyvä sanoituslehtinen tulee tarpeeseen.

Ei Luova tuho onneksi kuitenkaan luetun ymmärtämisen harjoitus ole. Esimerkiksi Mull’ on lupa -raidan kertosäe uppoaa vaivatta lukutaidottomankin kalloon. Lauseet ”Mull’ on lupa kävellä kadulla, ainakin vielä. Mull’ on lupa haluta muutosta, lupa osottaa mieltä” ovat saaneet innoituksensa viime vapun tapahtumista, kun poliisi muun muassa takavarikoi mielenosoittajien lippusalkoja astaloina.

Levyn viidennellä ja kuudennella biisillä operoidaan yhteiskunnan sijaan yksityisen parissa. Kappaleessa Askarrellaan maailmaa Paleface ihmettelee elämää neljävuotiaan kantilta, kun taas sitä seuraava Pyörremyrskyn jälkeen kertoo osuvasti ja hauskasti parisuhteen karikoista.

Paleface esiintyy joulukuussa Stoassa Räjähtävä Nyrkki -bändin kanssa. Siellä kuulija voi testata, voiko vallankumouksen tahtiin voi myös tanssia.

Tiedot

Paleface

Paleface: Luova tuho (Exocenic 2014) 

10.12.2014 klo 19.00

Stoa (Turunlinnantie 1)

Paleface & Räjähtävä nyrkki

Liput 13/9€