Julkaistu: 21.11.2014

Moebius

Kim Ki-duk tuo absurdia vääntöä traagiseen ja perverssiin tarinaan.

Eteläkorealaista ohjaaja-käsikirjoittajaa Kim Ki-dukia ei turhaan väitetä provokaattoriksi. Ohjaajan uutuuselokuva on jälleen kerran todiste tästä kyvystä shokeerata ja ravistella yleisö hereille. Moebiuksen julman väkivaltaista ja absurdia tarinaa siivittää musta huumori, joka jättää jälkeensä unohtamattomia mielikuvia. Osa toiminnan käänteistä on niin himmeitä, ettei tiedä miten niihin pitäisi suhtautua.

Kieroutunut perhetragedia alkaa väkivaltaisella ja ahdistavalla kastraatio-episodilla, jossa miehensä uskottomuuteen kyllästynyt vaimo kostaa kokemansa vääryyden parin yhteiselle pojalle. Tästä käynnistyy peniskeskeinen tarina, jossa kirjaimellisesti otetaan munattomasta miehestä mittaa. Teini-ikäisen pojan kurimus jatkuu niin katujengin käsittelyssä kuin naissuhteissa.

Alkukohtaus sysää liikkeelle tapahtumat, joiden loppupistettä on vaikea hahmottaa etukäteen. Syyllisyydentunnoista poteva isä ohjaa poikansa seksuaalisiin kokemuksiin, jossa orgasmi on mahdollista ilman coitusta.

Ki-duk järjestää valkokankaalle perversioiden paraatin, jossa onanoidaan milloin millaisin keinoin ja välinein, vaikkakin ilman sukukalleuksia. Tuloksena on kipeitä kohtauksia kivusta, jossa nautinto ja tuska kietoutuvat yhdeksi veriseksi mössöksi.

On vaikea päättää, onko Moebius miesvihassa kituvan äärifeministin sairas toiveuni vai symbolinen kuvaus maskuliinin syvenevästä kriisistä suoriutumispaineiden ahdingossa. Koska elokuvan pelottavimpia hahmoja ovat veitsien kanssa heiluvat naiset, olisin valmis kallistumaan jälkimmäiseen tulkintaan.

Moebiuksessa Ki-duk maalailee jälleen kerran valkokankaalle kummallisia ja kieroutuneista perhesuhteita. Äidin ja pojan suhteeseen asetetaan kohtuuttoman outoja paineita, mutta tarina viedään nyt vielä pidemmälle kuin äidinrakkautta kuvaavassa Pietassa (2013).

Kivun kuvaajana tunnetulla elokuvanohjaajalla on taitoa kertoa runollisen kauniiden ja maalauksellisten kuvien kautta. Ki-dukin viimeisimmissä elokuvissa maalauksellisuus on vähitellen hiipunut, ja tilalle on tullut entistä rajumpi ja kärjistetympi kerrontatapa. Moebius vie tämän kerrontakeinon toistaiseksi pisimmälle.

Moebiuksen tuo Helsingissä, Tampereella ja Oulussa teatterilevitykseen kauhu-, fantasia-, scifi- ja kulttielokuvaan erikoistunut elokuvafestivaali Night Visions.

Kim Ki-dukin elokuvia Orionissa

Pieta esitetään marraskuussa kahdesti elokuvateatteri Orionissa. Kim Ki-dukille omistettu teemasarja jatkuu arkistoteatterissa lähes jouluun saakka.

Tuoreeltaan viime vuoden Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla esitetty Pieta kertoo julmasta rikollisesta, jonka kotiovelle ilmestyy eräänä päivänä nainen. Tämä väittää olevansa nuoren miehen äiti, joka on aikoinaan joutunut hylkäämään poikansa. Rankasta ja väkivaltaisesta tarinastaan huolimatta elokuva koskettaa lopulta syvästi.

Orionin sarja alkaa kesän kipeyttä hehkuvalla, poeettisen kauniisti kuvatulla elokuvalla Saari (2000), jonka ongenkoukkukohtaus on unohtumaton kokemus. Elokuva kertoo nuoresta naisesta, joka myy kalastajille syöttejä ja ruokaa, satunnaisesti myös ruumistaan, kunnes rakastuu pakenevaan rikolliseen. Venetsian elokuvajuhlilla Kultaista Leijonaa tavoitellut elokuva nosti itseoppineen ohjaajan välittömästi kansainväliseen tietoisuuteen. Tästä eteenpäin Kim Ki-dukin ura on jatkunut rankkojen aiheiden parissa.

Eräänlainen poikkeus Kim Ki-dukin uralla on lähes meditatiivinen Viisi vuodenaikaa (2003), joka kertoo munkista ja tämän oppipojasta, ja elämän kiertokulusta ylipäätään.  Ki-dukille ominainen runollinen kerronta ja vaikuttava maalauksellisuus huipentuvat tässä hienossa elokuvassa.

Tiedot

Moebius

ENSI-ILTA 21.11.2014 Helsinki, Tampere, Oulu

Ohjaus Kim Ki-duk

Käsikirjoitus Kim Ki-duk

Näyttelijät Seo Young-Joo, Cho Jae-Hyun, Lee Eun-Woo

Kuvaus Kim Ki-duk

Leikkaus Kim Ki-duk

Tuotanto Kim Soon-mo

Tuotannon johto Kim Ki-duk

Levitys Night Visions Distribution

Pituus 89 min.

Ikäraja K16

Kim Ki-dukin elokuvia Elokuvateatteri Orionissa 27.11.–20.12.2014
(Eerikinkatu 15)   
Lisätiedot https://kavi.fi/fi/elokuvasarja/kim-ki-duk
Saari (2000) to 27.11. & pe 28.11.2014 19:00
Parittaja (2001) ti 02.12. & pe 05.12. 
Viisi vuodenaikaa (2003) to 04.12. & su 07.12.
Rautakolmonen (2004) ti 09.12. & to 11.12. 
Samaria (2004) ke 10.12. & pe 12.12.
Hetki lyö (2006) ti 16.12. & to 18.12.
Pietà (2013) ke 17.12. & la 20.12.2014