Julkaistu: 20.11.2014

Missä nyljimme kerran

Kuva: Cata Portin
Villi ja vivahteikas satiiri ajastamme.

Lauri Maijalan kirjoittama ja ohjaama ruotsinkielinen näytelmä Där vi en gång flått on saanut nyt myös suomenkielisen esitysasun. Paljon sanaleikkejä, riimirunoutta ja juonellisia koukeroita sisältävä teos saa varmasti lisää katsojia suomenkieliseltä puolelta. Siitä kertoi myös Viirus-teatterin täysi katsomo, jossa oli ilahduttavan paljon nuoria.

Maijala on kiinnostavimpia nuoren polven ohjaajia. Hänellä on ilmiömäinen kyky tuoda ohjauksiinsa energiaa ja villejä oivalluksia. Nyt on mahtavaa nauttia hänen kyvyistään myös käsikirjoittajana, sen verran kovaa alitajunnan tykitystä on luvassa.

Trillerimäinen, värikäs kudelma

Missä nyljimme kerran on jo nimeään myöten absurdi, trillerimäinen kudelma. Tapahtumapaikkana pääosin toimii tyylikäs, ajaton hotelli, jonka interiöörissä on kuitenkin jotakin uhkaavaa. Sinne vastaanottaa kumarainen, itsekseen virnistelevä eteisvastaava (Oskar Pöysti).

Etualan sohvalla lojuu vasara kädessään nainen, Nina Palmgren, joka alkaa kertoa arvoituksellista satua eläinten valtataisteluista. Roolisuoritus on hengästyttävä, ja tarina pulppuilee nopeassa tempossa riimitellen.

Aulabaarissa nuokkuu mies. Tilaan ilmestyy vielä Peter Kanervan esittämä salkkumies, joka löytää salkustaan outoja ja rivoja tarinoita oudoista ihmiskohtaloista. Tämä ilmeikäs ja raju monologi kuullaan puolestaan englanniksi. Kuuluu uhkaavaa jyrinää ja valot ritisevät. Kuvaa hämmentää vielä notkea kettunaamiossa liikkuva nainen, taitava Maria Ahlroth. Alitajunnan syöverit aukenevat.

Hyväksikäytön oravanpyörä

Maijalan kuvasto pistää todella tarkkaavaisuuden ja mielikuvituksen liikkeelle. Kaikkea ei voi eikä tarvitsekaan selittää. Mustaan komediaan tulee silti poliittisen satiirin, jopa dystopian piirteitä.

Salkkumies esittäytyy Markku Virtaseksi. Hän on häikäilemätön menestyjä, jolla on hallussaan villi salainen bisnes. Helsingin alla on nimittäin valtava kuparikaivos, joka nielee työläisiä, mutta tuottaa rikkauksia Virtaselle. Analogia Talvivaaraan on hämmentävän ajankohtainen.

Sattuma heittää Virtasen tielle puhelimitse varoja keräävän Sirkku Silavan (Celia Hakala), joka päätyy Virtasen henkilökohtaiseksi sihteeriksi kaikkine palveluineen.  Ilkikurinen riistokapitalistinen kuvio alkaa hahmottua, mutta kuka käyttää hyväksi ja ketä? Tätä kysymystä Maijala ilkikurisesti pyörittää.

Eläinten kauhukabinetti

Lisää absurdeja kierroksia saadaan mukaan, kun näytelmässä alkaa seikkailla monenlaista haavoitettua ja hyväksikäytettyä eläintä. On nyljetty, hellyttävä karhu, (Robert Kock) ja nokkansa katkaissut kotka (Nina Palmgren). Ahlrothin esittämä kettunainenkin menettää häntänsä.

Koin hahmot symboleina luonnon riistosta ja harmonian järkkymisestä. Absurdeja järkytyksiä on luvassa enemmänkin, kun hotellin tyylikäs interiööri yhdistyy yllättäen tuttuun klassiseen musiikkiin; ymmärrän olevani Stanley Kubrickin Hohto-kauhuklassikon maailmassa. Ihokarvat nousevat jännityksestä pystyyn.

Älykäs runsaudensarvi

Maijala ei jätä teostaan kauhusitaattien varaan, vaan juonenkäänteet ovat varsin yllättäviä ja kääntyypä koko esitys loppua kohden vielä villiksi kabareeksi! Jalat nousevat koreasti ja laulut kajahtavat komeasti.

Missä nyljimme kerran on taitavaa, älykästä teatteria, joka jää hyvällä tavalla vaivaamaan mieltä. Monet viittaukset ovat kutkuttavan ajankohtaisia. Maijala on ryhmineen luonut loistavan teoksen, kenties jopa tulevan klassikon. Hatunnosto Viirus-teatterille!

 

Tiedot

Missä nyljimme kerran

Teatteri Viirus

Suomenkielinen ensi-ilta 12.11.2014

Ohjaus: Lauri Maijala
Käsikirjoitus: Lauri Maijala
Käännös (ruotsi): Linda Wallgren
Lavalla: Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Oskar Pöysti
Jessica Raita/Nina Palmgren, Robert Kock, Peter Kanerva (Teater 90°)
ja Celia Hakala
Musikaali osan säveltäjä: Ylermi Rajamaa
Muu musiikki: Peter Kanerva, Robert Kock
Lavastus, rekvisiitta: Janne Vasama
Äänisuunnittelu: Kristian Ekholm
Valosuunnittelu: Petri Tuhkanen
Maskit: Janne Vasama, Elina Riikonen
Puvustus: Elina Riikonen
Meikki- ja hiusmuotoilu: Tuija Luukkainen
Koreografia: Työryhmä
Ohjaajan sekä puvustajan assistentti: Matilda Ahlsten