Martti Jämsä

Galleria Heinon taaimmaisessa tilassa on esillä Martti Jämsän (s.1959) valokuvia. Jämsä kuvaa kameralla filmille, kehittää, vedostaa ja kehystää valokuvansa itse.
Snapshots
Valokuva on välineenä kehittynyt ja muuttunut huimasti sitten vuoden 1888, jolloin George Eastman kehitti Kodakille kameran No.1, joka mahdollisti ensimmäisenä niin sanotusti valokuvien massatuotannon. Tämä kamera ja tekniikka toivat tavallisen ihmisen ulottuville valokuvauksen ja syntyi Snap Shotin (nykyisin snapshot) käsite. Tähän viittaa myös yksi esillä olevista Jämsän sarjoista.
Mitä valokuvalle sitten on tekniikkana ja sisällöllisesti näinä vuosina tapahtunut, onkin pitkä tarina, josta ollaan myös monta mieltä. Jotakuinkin samana lienee pysynyt se, että valokuvia useimmiten otetaan ikuistamaan jotain ympärillämme olevaa ja tapahtuvaa.
Kaunis maisema
Jämsä ottaa siis kuvansa perinteisellä tavalla, toisin kuin nykyinen digitaalinen tekniikka tai mustesuihkutulostus. Esillä olevat sarjat myös viittaavat klassiseen valokuvaukseen ja menneeseen aikaan. Snap shot -sarjan (2014) lisäksi Sydän ja luoti (977/2014) liikkuu ajassa, käyttäen materiaalinaan Jämsän löytämiä, itse opiskelijatovereistaan kuvaamiaan passikuvia vuodelta 1977. Aika tuntuu konkreettisesti tiivistyvän 70-luvun kasvoja ja kampauksia katsoessa.
Pojat-sarjassa (2014) Jämsä puolestaan luo näyttelyn mielestäni mielenkiintoisimman sarjan yhdistäessään klassisia rantamaisemia otoksiin omista pojistaan. Hienosti rytmittyvä sarja on esteettinen ja kaunis, siinä kohtaavat luonnon kauneus ja pienen ihmisen tarina.
Näyttelyn viimeinen sarja Lähimetsä (2014) vie Keskuspuiston maisemiin, mutta siinäkin korostuu luonnon kauneus. Jämsällä on hieno kyky tuoda luonto kuviensa kohteena kauniisti, mutta arkisesti lähelle katsojaa.
- Mikko Oranen – 27.11.2014