Julkaistu: 13.11.2014

Markus Konttinen

Markus Konttinen: Liikkuva oranssi / Moving Orange. 2014. 195 x 170 cm. Oil on canvas. Kuva: Jussi Tiainen
Markus Konttisen maalausten harmonia pysäyttää.

Markus Konttinen (s.1957) jatkaa hienojen näyttelyiden sarjaa. Nyt aiheena ovat värit otsikon Luonnon oikkuja alla.

Olen aina ihaillut Markus Konttisen hiljaisia, rauhoittavia maalauksia. Hänen itämaiseen estetiikkaan pohjautuva kuva- ja muotokielensä ovat suoneet lepopaikan katsojan silmälle, saaden sielunkin rauhoittumaan.

Uusissa maalauksissaan Konttinen on vienyt tämän rauhan tilan vielä pidemmälle. Hänen teostensa herkkyys tuntuu pääsevän vielä entistä paremmin katsojan iholle. Heleät värit ja pelkistynyt kuvasto tekevät maalauksista melkein kuin ilmassa leijuvia objekteja. Niiden selkeys ja orgaanisuus tekevät näyttelyn kokemisesta hyvin kokonaisvaltaisen ja eheän.

Paradoksaalinen todellisuus

Konttisen teokset ovat kuitenkin täynnä asiaa. Vaikka ne tuntuvatkin ulkoisesti niukoin vedoin rakennetuilta, ne viittaavat ja puhuvat monista keskeisistä olemassaolon kysymyksistä. Kuten itämaisessa estetiikassa, liike on suuressa osassa näissä maalauksissa. Se luo teoksen elementeille niille ominaisen tunnelman ja on yhdessä muodon kanssa antamassa teoksille oman kielen.

Tämä kieli puolestaan tavoittelee ajan ja tilan välisiä suhteita. Tuntuuko maalauksen pinta täydeltä vai tyhjältä? Liikkuuko se ylös vai alas, ja minkälaisia tasoja pintaan muodostuu? Nämä maalaukset tuntuvatkin oikeastaan kuin teksteiltä tai sarjakuvilta, rinnastuen näin zen-buddhalaisuuden paradoksaalisiin kysymyksiin ja lausumiin (kōan).

Konttisen näyttelystä on siis moneksi, mutta ehkä parhaimmillaan se on kokemuksena, ei älyllisen pohdinnan kohteena. Teokset, kuten Liikkuva oranssi (2014) ja Viininpunainen fanfaari (2014), ovat huikeita kuvia. Niin, ja se luonto, se tuntuu oikuttelevan.

Tiedot

Markus Konttinen

Luonnon oikkuja

Galerie Forsblom

31.10. — 23.11.2014

Lönnrotinkatu 5

p. 09-6803700

ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16

vapaa pääsy

samaan aikaan: Stephan Balkenhol