Julkaistu: 06.11.2014

Marika Mäkelä

Marika Mäkelä: Rights Immemorial, Jaspis 2014. Oil, acrylic, metal pigment and glitter on wood 45 x 40 cm
Marika Mäkelän kauniit maalaukset kurkottavat ajan pyörteisiin.

Galleria Anhava on muuttanut Sanomatalosta Fredrikinkadulle uuteen valoisaan tilaan. Paikka vaikuttaa erinomaiselta ja tavoittanee enemmän yleisöä kuin hieman sivussa ollut aiempi tila. Suuret, näyttelytilaan avautuvat ikkunat kutsuvat astumaan sisälle.

Marika Mäkelä (s. 1947) on saanut kunnian olla ensimmäinen taiteilija uudessa tilassa. Mäkelän maalaukset hohtavatkin kuin koru vastamaalatuilla valkoisilla seinillä.

Voiman ja herkkyyden liitto

Mäkelä kuuluu sukupolvensa naismaalareihin, jotka tulivat 1970-1980-luvuilla esille voimakkaina suurieleisinä maalareina. Volyymia ja voimaa löytyy Mäkelän maalauksista edelleenkin, mutta onneksi jo jonkin aikaa myös pieni, herkkä ja kaunis on ollut sallittua naismaalareille.

Paksu puumateriaali, jonka pintaa on voimakkaasti työstetty, on muodostunut Mäkelän tavaramerkiksi. Se antaa akryylimaalin, metallipigmentin ja kimalteen kanssa maalauksille vahvan karaktäärin, joka yhdessä Mäkelän herkän ornamentinomaisen ja abstrahoivan jäljen kanssa muodostaa teosten kiehtovan kokonaisuuden.  Lopputuloksena on intensiivinen voiman ja herkkyyden liitto.

Kosmiset aistit

Mäkelän maalausten taika piilee materiaalien lisäksi hänen kuvakielessään, joka tuntuu ajattomalta. Se tuo mieleen esimerkiksi Australian aboriginaalien mystiset maalaukset. Jonkinlainen varhainen tai ikiaikainen kosmologia tuntuu piirtyvän kaunein kaarin hänen teostensa pintaan. Osassa teoksista taas tuntuu kuin katselisi varhaisia kallio- ja luolamaalauksia.

Näyttelyn teoksista löytyy muutama vähän pienikokoisempi maalaus, jotka erityisesti kolahtavat itselleni (mm Kosmiset aistit I ja II sekä Morsiussatula). Näiden teosten intensiteetti on niin voimakas, että se vie mennessään. Ja mitä enemmän pieniä yksityiskohtia antautuu tutkimaan, sitä avarampi maailma näistä maalauksista avautuu.

Marika Mäkelän laaja takautuva näyttely on parhaillaan esillä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.

Tiedot

Marika Mäkelä

Ylimuistoinen nautinta

Galleria Anhava

30.10 — 23.11.2014

Fredrikinkatu 43 HUOM! UUSI OSOITE!

p. 09-669989

ti-pe 11-17, la-su 12-16

vapaa pääsy