Julkaistu: 06.11.2014

Kari Tapiiri

Helsinkiläisen laulaja-lauluntekijän musiikissa on toiveikasta vapauden tuntua.

Kari Tapiiri on helsinkiläinen singer-songwriter, joka laulaa ja soittaa pelkistettyä, luonnonläheistä folkia. Hänen Intiaani-esikoislevynsä ilmestyi kaksi vuotta sitten. Nyt Kari Tapiiri on tehnyt toisen albuminsa. 

Intiaanilla sanoitukset olivat maailmaa syleilevän naiivistisia. Rauhan magneetin kappaleissa kiipeillään edelleen puihin ja ollaan huolissaan maapallon kohtalosta. Sanoitukset ovat kuitenkin muuttuneet entistä hämärimmiksi. Aina niistä ei edes meinaa saada kunnolla selvää, mikä on ihan hyvä asia. Tekstit maalaavat metsäisen hämäriä tuokiokuvia mielen sopukoihin.

Edellisen levyn ilmestyessä Kari Tapiiria ehdittiin verrata Pekka Strengin kaltaisiin folk-artisteihin. Artistin sointi on kuitenkin lähempänä 2000-luvun singer-songwritereita kuin menneen ajan folk-artisteja. Tunnelmallisesta kitaroinnista tulee pikemminkin mieleen Jose Gonzalez ja Iron & Wine

Yksinkertaiset sovitukset antavat kappaleille tilaa hengittää. Kokonaisuutena Rauhan magneetti on tosin epätasainen. Laulut kuulostavat parhaimmillaan ihastuttavlta ja pahimmillaan tosi rasittavilta. Vahvimmiksi esityksiksi nousevat Naapurin Puu ja Voionmaa. Voionmaalla vierailevan Tiiu Helinän laulu sopii uneliaaseen kappaleeseen loistavasti. Toisinaan musiikki kuulostaa vähän siltä, kuin sitä esitettäisiin jossain puutalon kotibileissä tai leirinuotiolla pikkutunneilla, kun ihmiset alkavat jo nuokkua. 

Viimeistelemättömyys kuitenkin tuntuu kuuluvan Kari Tapiirin tyylilajiin. Se tuo musiikkiin toiveikasta vapauden tuntua. 

Tiedot

Kari Tapiiri

Rauhan magneetti (2014)

Levynjulkaisukeikka 13.11.2014 Siltasessa, Hämeentie 13, Helsinki
Vapaa pääsy