Julkaistu: 06.11.2014

Interstellar

©2014 Warner Bros. Entertainment Inc. and Paramount Pictures Corporation
Joukko avaruustutkijoita etsii uutta planeettaa pelastaakseen ihmiskunnan.

Maapallo on tuhoutumassa ja ihmiskunta tarvitsee uuden kodin tulevaisuutensa turvaksi. Ryhmä tutkijoita lähetetään avaruuteen ja heidän tehtävänsä on etsiä ihmisille asuinkelpoinen planeetta. Valovuosia kestävään matkaan haetaan oikotietä matkustamalla madonreiän kautta seuraavaan galaksiin.

Interstellar on arvostetun elokuvaohjaaja Christopher Nolanin jo ennakkoon kiitelty uutuusteos. Elokuvan keskiössä on humaanit arvot ja sitä on jo ehditty maalailemaan Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailun päivitetyksi versioksi.

Lähitulevaisuudessa planeettamme Maa on tuhoutumassa. Teknologiaa yhä riittää, mutta ruokavarat ovat ehtyneet luonnonmullistuksissa. Maa-aines ja viljat ovat tuhoutumassa erilaisten tautien runnomina ja ilman täyttää sakea, joka paikkaan tunkeva hiekkapöly.

Koska tämän sukupolven tärkeimpänä tehtävänä on tuottaa ruokaa ja viljellä maata, on kaikenmaailman avaruuslennot luokiteltu vahingolliseksi propagandaksi.

Valinta nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä

Entinen taistelulentäjä Cooper (Matthew McConaughey) on monien muiden tapaan päätynyt vastentahtoisesti maanviljelijäksi. Hän asuu suurella maatila kahden lapsensa kanssa, perheen äiti on menehtynyt syöpään. Kun kutsu käy, hänen on tehtävä valittava nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä. Jäädäkö lastensa luo vai yrittää pelastaa näiden tulevaisuus hurjalta vaikuttavalla avaruuslennolla. Mies lähtee pelastamaan maailmaa ja saa tutkimusmatkalle mukaan joukon avaruustutkijoita.

Interstellar tempaisee nopeasti mukaansa jännittävään tähtien väliseen seikkailuun. Tutkijoiden matka on alusta alkaen ladattu jännitteillä, ja äänitehosteet antavat jykevää tunnelmaa avaruusmatkailuun. Avaruus on kuvattu visuaalisesti häikäisevästi, mutta toisin kuin Gravityssa, aavan maailmankaikkeuden ihmeellisyys ei nouse pääasiaksi. Siinä missä Gravity oli yksilön selviytymiskamppailua, Interstellar on yhteenhitsautuvan ryhmän taistelua koko ihmiskunnan puolesta.

Lähes kolmetuntinen elokuva pystyy pitämään jännityksen yllä lähes herpaantumatta aina tarinan finaalivaiheille saakka. Harmillista kyllä, mutta muutama virhearvio tarinankuljetuksessa vetää muuten erinomaiselta kokonaisuudelta pohjaa.

Isä ja tyttäret

Tarinan koskettavuus rakentuu pitkälti perheen välisiin suhteisiin, joihin heijastuvat läheisen kaipuu ja luopumisen kipu. Samalla muistetaan korostaa valintojen pyyteettömyyttä. Voiko ihminen tehdä isoja valintoja puhtaasti ihmiskunnan puolesta vai valitseeko hän omista itsekkäistä syistään.

Interstellar pelaa varsin pitkälle isän ja tyttären välisillä suhteilla. Pääosaa ylväästi kantava Matthew McConaughey tekeekin valtavan koskettavaa työtä. (Miehen edellinen avaruusseikkailu taitaa olla vuodelta 1997, Ensimmäinen yhteys.)

Elokuvan varsinaiseksi tähdeksi nousee kuitenkin nuori Mackenzie Foy, joka esittää Cooperin nuorta tytärtä, Murphyä. Jessica Chastain tekee niin ikään vahvan roolin aikuisena tyttärenä. Batman-elokuvistakin tuttu Michael Caine tulkitsee mainiosta NASAn professoria, joka mielellään lainaa Dylan Thomasin kohtalokasta runoa hyvästellessään ystävänsä.

Interstellar vaatii hieman keskittymistä avaruutta koskevaan termistöön. Puolihuolimattomasti kuunneltu tekninen johdanto kunkin kiperän tilanteen alla saattaa tiputtaa tapahtumien kulun syistä ja seurauksista. Eli esimerkiksi miten mustaan aukkoon sujahtaminen vie neljänteen tai oliko se viidenteen ulottuvuuteen.

Nolan on tehnyt komean uran käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hänen varsinainen läpimurtonsa oli Memento (2000), monikerroksinen trilleri miehen mielestä, pääosassa Guy Pearce. Nolan kirjoitti elokuvan veljensä Jonathanin tarinasta. Elokuva käynnisti veljesten käsikirjoitusyhteistyön, joka yhä jatkuu vahvana.

Nolan tuntuu viehättyneen tietyntyyppiseen tarinankerrontaan. The Prestige (2006) oli kiehtova trilleri kahden taikurin (Christian Bale ja Hugh Jackman) kohtalokkaasta kilpailusta. Visuaalisesti komea scifi-trilleri Inception (2010) puolestaan hämmensi haastavalla tarinallaan.

Varsinainen käänne Nolanin uralla oli kuitenkin komea ja tummasävyinen Batman-sarja (Batman Begins, Yön ritari, Yön ritarin paluu). Ohjaaja-käsikirjoittaja toi komeasti Lepakkomiehen takaisin valkokankaiden sankariksi.

 

Tiedot

Interstellar

Ohjaus Christopher Nolan

Käsikirjoitus Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Näyttelijät Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, John Lithgow, Michael Caine, Casey Affleck, Wes Bentley, Bill Irwin, MacKenzie Foy, Topher Grace, David Gyasi

Kuvaus Hoyte Van Hoytema

Päälavastaja Nathan Crowley (“The Dark Knight”),

Leikkaaja Lee Smith (“The Dark Knight”), and Oscar

Puvustus Mary Zophres

Musiikki Hans Zimmer

Pituus 169 min.

Ikäraja K12