Julkaistu: 29.10.2014

White Lung

Kuva: Piper Ferguson
Kanadalaisbändi tekee räyhäkästä postpunkrockia feministisellä kulmalla.

Vancouverissa perustettu White Lung aloitti kuin mikä tahansa punkbändi keikkailemalla pikku klubeissa pienille yleisölle. Vähitellen poppoo päätyi punk-alakulttuurista raportoivan Maximum Rocknroll -zinen kansikuvabändiksi, sitten tätä kiiltävämmän ja suuremman musiikkimedian Pitchforkin suosikiksi.

Bändin kolmannen levyn, kesällä ilmestyneen Deep Fantasyn, julkaisi Domino Records, isohko indie-lafka. Vuodesta 2006 kasassa ollut White Lung ei ole kuitenkaan päätynyt isompiin piireihin luopumalla särmikkyydestään – päinvastoin – biisit ovat nopeita, aggressiivisia ja sanoituksiltaan usein poliittisia ja/tai provosoivia. Särmät ovat terävöityneet entisestään.

Jo levyn alku tekee sen selväksi. Avausraidat Drown With the Monster ja Down It Goes joko voittavat välittömästi puolelleen tai karkottavat lopullisesti. Samalla kipakalla tempolla etenevät kipaleet kuulostavat tummasävyisen uuden aallon värittämältä punkilta 1980- ja 1990-luvuilta, mutta tuplanopeudella soitettuna.

Drown With the Monsterissa yhdistyvät raskaat riffit ja diskanttinen surffikitara, jotka pysyvät kurissa laulaja Mish Wayn käskevän äänen rytmittäminä. Down it Goes jatkaa samalla aggressiivisella linjalla jossain kiivaan hardcoren ja vetävän popin leikkauskohdassa.

Hitaita – tai edes keskitempoisia – biisejä ei levylle mahdu. Aina viimeiseen In Your Home -kappaleeseen saakka Deep Fantasy uhkuu pitelemätöntä energiaa.

Feministi huutaa

White Lungin laulaja Mish Way on ilmoittautunut L7:n, Holen ja Bikini Killin parissa kasvaneeksi feministiksi, mikä tihkuu läpi myös hänen sanoituksistaan. Sittemmin sukupuolentutkimusta opiskelleen ja nykyään muun muassa Vice-lehteen musiikkijuttuja kirjoittavan Wayn lyriikat kertovat niin raiskauksesta, voimasuhteista, huumeista kuin ulkonäköpaineista, eivät tosin kovin suorasanaisesti.

Valitus tai saarnaus eivät voisi olla kauempana Wayn tulkinnasta, joka yhdistää tekstien väkivallan ja seksin suoraan huutoon ja toisaalta lähes toteaviin kertosäkeisiin. Karismaattisen laulajan lisäksi bändiin kuuluvat rumpali Anne-Marie Vassiliou, kitaristi Kenneth William sekä basisti Hether Fortune.

Levyn kymmenen biisiä mahtuvat alle 23 minuuttiin. Vaikka kyseessä on punkin parista ponnistava ja sitä edelleen soittava orkesteri, levyn tuotanto ei nojaa räkäiseen kellarisoundiin. Kaaokseen kallellaan oleva Deep Fantasy soi kirkkaasti ja selvästi.

Kanadalaisyhtye saapuu Barcelonasta Moskovaan ulottuvalla Euroopan-kiertueellaan myös Helsinkiin. Muidenkin kuin feministien ja punkkareiden kannattanee vaivautua.

Tiedot

White Lung

White Lung: Deep Fantasy (Domino Records 2014)

Kuudes linja (Hämeentie 13)

11.11.2014

White Lung

Liput 19€