Julkaistu: 02.10.2014

Vadelmavenepakolainen

Hervoton komedia kansallisesta identiteettikriisistä nauraa sekä suomalaisille että ruotsalaisille.

Mikko Virtanen on kansallisuustransvestiitti, ruotsalainen mies suomalaisessa ruumiissa. Enemmän kuin mitään muuta, Mikko haluaa olla ruotsalainen. Haave onnellisesta kansankodista ja vadelmavenekarkeista on kalvanut miestä aina lapsuuden ensimmäisestä ulkomaanmatkasta alkaen. Lahden takana Ruotsissa kaikki on vähän parempaa, ruoho vihreämpää ja elämä auvoisempaa.

Kun Mikolla tarjoutuu tilaisuus, vaikkakin umpihullu sellainen, hän tarttuu hetkeen ja vaihtaa identiteettinsä kepeästi halvatun finnestä upeaan ruotsalaisuuteen.

Kirjailija Miika Nousiaisen hittiromaani Vadelmavenepakolainen ei käänny kerronnaltaan tai muodoltaan mitenkään erityisen helposti elokuvaksi.  Lopputuloksesta sitä ei kuitenkaan huomaa. Tarina etenee sujuvasti, ja elokuvaan on tavoitettu romaanin tärkeimmät elementit.

Mikko (Jonas Karlsson) omii tukholmalaisen psykiatrin identiteetin ja pian hänen maailmaansa kuuluu hienostokoti, ruotsalainen dementikko-äiti (Suzanne Reuter) ja vastahakoinen sisko (Josephine Bornebusch). Tulevaisuuden odotukset kruunaa ihka oikea ruotsalainen tyttöystävä (Frida Hallgren). Tapahtumat etenevät omalla painollaan ja kiihtyvällä tahdilla kohti ruotsalaista unelmaa.

Mutta haavekuvat ja todellisuus harvoin kohtaavat, ja vähitellen tämä valkenee myös Mikolle. Kansankodin julkisivu on rapistunut eikä elämä ole lainkaan niin auvoista kuin vain kuvitelmissa voi olla.

Vakuuttava Jonas Karlsson

Tarina on varmasti pääosaa esittävän Jonas Karlssonin hallussa. Miffo-elokuvassa vaikutuksen tehnyt ruotsalaisnäyttelijä tulkitsee etevästi miestä, joka yrittää olla jotain muuta kuin on. Karlsson on jo käsikirjoitusvaiheessa päässyt vaikuttamaan roolihahmoonsa, mikä näkyy luontevassa roolityössä. Mikko on vahvasti eksyksissä ja liioitellusti ruotsalainen. Ainakin siihen asti kunnes tämän mielikuvitus-sisko Maria, Solsidanista tuttu Josephine Bornebusch, palauttaa miehen todellisuuteen. Bornebusch tuo kerrontaan särmää, ja antaa napakan vastineen Karlssonin Mikolle.

Elokuvan on ohjannut ruotsinsuomalainen Leif Lindblom, jolla on selkeästi asiallinen ote komediaan. Lindblomin ensimmäinen pitkä elokuvaohjaus oli trilleri Aurinkomyrsky (2007). Tämän lisäksi hänelle on kertynyt kokemusta mm. dekkarituotannosta, joka Ruotsissa on kansainvälisesti korkeatasoista.

Suomalais-ruotsalaisen tuotannon pääosat ovat ruotsalaistähtien valloittamia, mutta sivuosissa nähdään useampikin suomalaisnäyttelijä, tokikin melko vahvasti karrikoiduissa rooleissa. Tommi Korpela tekee Mikon isänä suomalaiskansallisen roolin miehen vaiteliaasta kärsimyksestä. Ruotsissa näyttelijänuraa tehnyt Jarmo Mäkinen nähdään mainiossa roolissa vakaana ja vahvana suomalaismiehenä, joka erottuu edukseen sinkkutarjonnassa. Armi Toivanen esittää Mikon entistä tyttöystävää, joka saa tarpeekseen tämän sveduvillityksestä.

Vadelmavenepakolainen ruotii näppärästi sekä suomalaisia että ruotsalaisia kliseitä ja stereotyyppejä ja kirvoittaa osuvasti monta myötähäpeän ja vahingonilon sekaista naurua.

Komedia on läpeensä sympaattinen. Se tarkastelee lämmöllä naapurimaan kansoja, eikä säästele kumpaakaan piikeiltä.

Tiedot

Vadelmavenepakolainen

Ensi-ilta 3.10.2014

Ruotsi, Suomi 2014

Ohjaus Leif Lindblom

Käsikirjoitus Daniel Karlsson ja Erik Ahrnbom Miika Nousiaisen samannimisen romaanin mukaan

Näyttelijät Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch, Frida Hallgren, Jarmo Mäkinen, Armi Toivanen, Tommi Korpela, Kari-Pekka Toivonen ja Elina Knihtilä.

Tuottajat: Ilkka Matila, MRP Matila Röhr Productionsista ja Patrick Ryborn, Eyeworks Film & TV Drama -yhtiöstä.

KUVAAJA Tuomo Hutri

LEIKKAAJA Anders Nylander, Simon Pónten

Äänisuunnittelija Olli Pärnänen

Säveltäjä Tuomas Kantelinen

 

KESTO 93 min.

Ikäraja K7