Julkaistu: 09.10.2014

Supermassive Festival 2014

The Fall esiintyy Circuksessa 25.10.
Lumoavaa ääntä ja repivää meteliä - 3 poimintaa Supermassive-festivaaleilta.

Viime vuonna Ääniwallissa ensi kertaa järjestetty kokeellisen musiikin festivaali Supermassive on tänä vuonna laajentunut entistä isommaksi. Nyt tapahtuma kestää keskiviikosta sunnuntaihin ja keikkapaikkoina toimii Ääniwallin lisäksi myös Kuudes Linja, Tavastia, The Circus ja Korjaamo.

Vaikka artistien musiikkia ei entuudestaan tuntisikaan, Supermassiven konsertteihin kannattaa mennä avoimin mielin kokemaan uutta ja lumoutumaan äänestä. Vaihtoehtorockia, hiphopia, ambientia, krautia ja elektronista musiikkia sisältävä kattaus kompensoi tänä vuonna järjestämättä jääneen Kuudennen Aistin jättämää tyhjiötä.

1. Tim Hecker (Ääniwalli pe 24.10)

Kanadalainen Tim Hecker on tehnyt meluisaa, elektronista ambientia jo 2000-luvun alusta lähtien. Tim Hecker on tehnyt yhteistyötä muun muassa Oneohtrix Point Neverin, Sunno))n sekä Destroyerin kanssa. Viime vuonna ilmestynyt särkyneen synkkä Virgins-levy sai osakseen ylistystä Pitchforkin kaltaisilta medioilta. Tim Heckerin mystiset äänikokeilut kuulostavat parhaimmillaan siltä kun ne tulisivat suoraan alitajunnasta ja ne sopivat täydellisesti keskelle synkintä syksyä.

2. Roedelius (Ääniwalli pe 24.10)

1934 syntyneellä Hans-Joachim Roedeliuksella on pitkä ja monipuolinen kokemus elektronisen musiikin historiasta. 60-luvun lopulla Roedelius vaikutti Berliinissä Zodiak Free Arts Labissa, josta tuli saksalaisen underground-musiikin keskus.

70-luvulla Roedelius oli mukana perustamassa krautrockyhtye Harmoniaa sekä Clusteria. Brian Eno fanitti Clusteria sekä Roedeliusta ja teki näiden kanssa 1970-luvun lopulla yhteistyössä kehutut levyt Cluster & Eno sekä After The Heat. 80-luvulla Roedeliuksen musiikki meni kohti new agea ja 90-luvulla hän teki Aquarello-yhtyeessä ambient-vaikutteista jazzia.

3. The Fall (The Circus 25.10)

Vuonna 1976 Manchesterissa perustettua vaihtoehtorockyhtye The Fallia voisi todella luonnehtia "kulttibändiksi". Johtohahmo Mark E. Smithiä lukuunottamatta bändin jäsenet ovat vaihtuneet todella tiuhaan. Muutokset yhtyeen kieroutuneen vauhdikkaassa musiikissa ovat edenneet ennen kaikkea Mark E. Smithin mielijohteiden mukaan. Musiikki on vuosien varrella saanut vaikutteita niin krautrockista, garage rockista, post-punkista kuin beat-kirjallisuudestakin.

Harva on kuunnellut koko The Fallin tuotannon läpi, mutta se ei ole ihmekään, sillä holtittoman, miltei itsekritiikittömän tuotteliaalla yhtyeellä on jopa 30 albumin mittainen diskografia.

Tiedot

Supermassive Festival 2014

22-26.10.2014

Ennakkokonsertti Wowenhand, Plain Ride 10.10.