Julkaistu: 23.10.2014

Prinsessa Kaguyan taru

Viehättävä satu Kuun prinsessasta ja suurenmoisesta rakkauden kaipuusta.

Prinsessa Kaguya on vanhimpia japanilaisia kansansatuja, ja sitä on kerrottu jo yli tuhat vuotta.  Satu kertoo puunhakkaajasta, joka löytää bambun sisältä pikkuruisen tytön. Ukko päättää vaimoineen kasvattaa tytön omanaan. Mutta tämä ei ole mikään tavallinen tylleröinen, vaan peukaloinen varttuu pikavauhtia taaperoisesta nuoreksi neidoksi.

Kun puunhakkaaja huomaa, että Kaguya on prinsessa, muuttaa koko perhe kaupunkiin. Prinsessa tulee tietenkin naittaa korkea-arvoiselle kosijalle, mikä samalla nostaisi myös isäpapan asemaa. Tyttö ei itse haluaisi jättää huoletonta elämäänsä maaseudulla, eikä eritoten rakasta sydänystäväänsä.

Kaupungissa Kaguyan kauneus häikäisee koko valtakunnan, ja tärkeillä titteleitä varustettuja kosijoita riittää. Neito kuitenkin teettää kosijoillaan mahdottomia tehtäviä avioliittoa vältellessään.

Prinsessa Kaguyan tarun on ohjannut Isao Takahata, joka on perustanut Ghibli-yhtiön yhdessä Hayao Miyazakin kanssa. Suomessa lähes 80-vuotias Takahata tunnetaan ohjaajana elokuvista Tulikärpästen hauta (1988) ja Pom poko (1994). Animaattorina aloittanut Takahata on monipuolisella urallaan mm. tuottanut Miyazakin elokuvat Laputa - linna taivaalla ja Tuulen laakson Nausicaä.

Eteerisen kaunis satu

Tarinassa on paljon tuttuja elementtejä länsimaisista kansansaduista, mutta Prinsessa Kaguyan taru on ennen kaikkea japanilainen, eteerisen kaunis satu. Animessa on viehättävää henkisyyttä, sen runollisesti kerrotun tarinan fantasia on rikasta ja luotaa syvältä inhimillisiä tuntoja.

Satuelokuvan perustarina kertoo rakkauden kaipuusta ja hienovaraista kerrontaa tukee sen piirrostekniikka. Satu Prinsessa Kaguyasta on kerrottu herkin, haurain värein, ja siveltimen vedot tuovat kankaalle aitouden tuntua. Ghibli-studion animaatioille ominaista väriloistoa ei siis pidä odottaa.

Kaikesta herkkyydestä huolimatta elokuvassa on runsaasti huumoria ja vallattomia hetkiä. Elokuvan herkkyys ei välttämättä aukea perheen pienimmille, ja Prinsessa Kaguyan tarun kaikkein parasta kohderyhmää lienevät teinit.

 

Tiedot

Prinsessa Kaguyan taru

Ensi-ilta 24.10.2014

Kaguya-hime no monogatari/ The Tale of Princess Kaguya Japani 2013

Ohjaus Isao Takahata

Käsikirjoitus  Riko Sakaguchi ja Isao Takahata japanilaisen kansantarun pohjalta

Tuotanto Studio Ghibli Toshio Suzuki, Koji Hoshino, Yoshiaki Nishimura

Kuvaus Keisuke Nakamura

Lavastus  Kazuo Oga

Hahmot ja animaation ohjaus Osamu Tanabe

Musiikki Joe Hisaishi

Teemalaullu Inochi no Kioku

Musiikki Kazumi Nikaido

Äänirooleissa  Aki Asakura, Kengo Kora, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto

Suomenkielisen version ohjaus: Pekka Lehtosaari

Ääninäyttelijät Krista Kosonen, Markku Huhtamo, Eija Ahvo, Peter Kanervo, Maija-Liisa Peuhu, Saara Lehtonen, Aku Laitinen,  Santeri Kinnunen,  Pekka Lehtosaari

Kesto 137 min

Ikäraja K7