Julkaistu: 14.10.2014

Ohukainen ja Paksukainen -elokuvakonsertti

Kuva: Marko Myllyaho
UMO säestää mykkäelokuvaklassikoita Kari Heinilän johdolla.

Ohukainen ja Paksukainen kuuluvat mykkäkoomikoiden – joskin myös puhuvien leffakoomikoiden – aateliin. UMO, eli Uuden Musiikin Orkesteri, puolestaan on kotimaisten jazz-kokoonpanojen siniverisiä. Orkesteri juhlii ensi vuonna jo 40 vuoden mittaista taivaltaan.

Vuonna 2012 UMO esitti ensimmäistä kertaa säveltäjien Timo Hietalan ja Pessi Levannon tekemät säestykset kahteen Ohukaisen ja Paksukaisen mykkäelokuvaan. Iloiset soittoniekat ja Loppusilaus ovat molemmat vuodelta 1928. Nyt, pitkän tauon jälkeen, UMO tekee Helsingissä uuden elokuvakonserttikiertueen.

Kysymykseen, mitä vaatii säestyksen pitäminen samassa tahdissa valkokankaan tapahtumien kanssa, kapellimestari Kari Heinilä vastaa naurahtaen:

”Korkeampia voimia.”

Heinilä kertoo, että hän seuraa elokuvan kulkua erillisestä monitorista. Muu orkesteri ei valkokankaan tapahtumia näe.

”Onhan se vaikeaa, mutta hyvin konsertit on kyllä menneet. Hietala ja Levanto ovat kokeneita elokuvasäveltäjiä, ja he osaavat tehdä musiikkia joka pysyy kasassa. Tietyin paikoin siellä on joustovaraa, jossa voi tarkistaa tilanteen, että pitääkö odotella vai ottaa kiinni.”

Jotain vanhaa, jotain uutta

Säestykset kuuluivat olennaisena osana elokuvaesityksiin mykän elokuvan aikakaudella. UMOn konsertit muistuttavat siis varhaisia elokuvakokemuksia. Musiikki ei tosin Heinilän mukaan seuraa 1920-luvun tyyliä.

”Se on ihan omansa näköistä musiikkia. Vaikka kyllä tämäkin musiikki hirveästi ottaa kantaa kuvan tapahtumiin.”

Ohukainen ja Paksukainen -elokuvat ovat toistaiseksi ainoat Heinilän johtamat elokuvasäestykset. Hän ajattelee säestyksiä ensisijaisesti elokuvaesityksinä, ei niinkään konsertteina.

Ideaaliyleisön Heinilä uskoo olevan vähän vanhempaa, vaikka aikanaan esityksiä markkinointiin erityisesti lapsille.

”Luulen, etteivät Ohukainen ja Paksukainen kuulu nykylasten repertuaariin. Parhaiten esitykset toimivat ehkä aikuisille, jotka ovat nähneet näitä elokuvia omassa lapsuudessaan.”

Kapellimestari on itsekin katsonut tuttuja koomikkoja aikanaan televisiosta.

Kun Iloiset soittoveikot -lyhärissä Ohukainen ja Paksukainen näyttelevät muusikoita, Loppusilaus-elokuvassa he ovat toheloivia rakennusmiehiä.

”Tuohon aikaan on joutunut olemaan todella luova. Kun elokuvassa rakennelmat alkavat hajota, se on pitänyt saada onnistumaan tosi vähillä otoilla.”

UMOn 16-henkisellä orkesterilla tilanne on tavallaan yhtä tiukka. Soiton pitää onnistua yhdellä otolla.

Tiedot

Ohukainen ja Paksukainen -elokuvakonsertti

UMO, kapellimestarina Kari Heinilä

21.10.2014 klo 14 Vuotalo, liput 6,50 €

22.10. klo 15.00 Malmitalo, liput 6,50 €

23.10. klo 14.00 Kanneltalo, liput 6,50 €

27.10. klo 20.00 Koko Jazz Club, liput 19/16€