Julkaistu: 09.10.2014

A Most Wanted Man

Kuva: Kerry Brown
Laiton maahanmuuttaja saa aikaan tapahtumavyöryn Carré-filmatisoinnissa.

Hampuriin salaperäisesti saapuva mies herättää sekä Saksan että Yhdysvaltain turvallisuusjoukkojen kiinnostuksen. Itseään agentiksi kutsuva Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman) on välittömästi mystisen miehen kintereillä. Vähän kerrallaan hän kerii auki miehen henkilöllisyyden.

Paljastuu, että laiton tulokas on puoliksi tsetseeni, puoliksi venäläinen, ja kotimaassaan julmasti kidutettu mies. Miehen aikeet jäävät kuitenkin yhä auki, ja muslimitausta herättää epäilyksiä terrorismin torjuntaan erikoistuneessa yksikössä.

Kun Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) ottaa yhteyttä paikalliseen pankkiiriin (Willem Dafoe) ja penää isänsä massiivista omaisuutta, soivat hälytyskellot. Saksalaiset viranomaiset ja CIA:n paikallisosasto suunnittelevat pidättävänsä miehen, mutta Bachmann sekoittaa pakkaa. Hän haluaa napata ­­Karpovin avulla vielä isomman saaliin.

Hoffmann omassa elementissään

Ohjaaja Anton Corbijn (Control, The American) on tehnyt hienovaraisen ja tarkasti etenevän vakoiluelokuvan. John le Carrén romaaniin perustuva trilleri tuo kerrontatyyliltään mieleen toisen viimeaikaisen Carré-filmatisoinnin, Suomessakin levityksessä olleen elokuvan Pappi lukkari talonpoika vakooja (2011). Molemmat ovat tummasävyisiä, verkkaisesti eteneviä laatuelokuvia, joissa varsinaista toimintaa ei juuri ole.

Philip Seymour Hoffman tekee viimeistellyn, taitavan roolin valtion turvallisuuspalvelun salaisena agenttina. Bachmann on kokenut ja ammattitaitoinen vakooja, joka on jatkuvassa kahnauksessa esimiehensä kanssa. Sitä vastoin suhteet CIA-agenttiin (Robin Wright) vaikuttaisivat sujuvan astetta sulavammin. Hoffman on roolissa omassa elementissään, varmaotteinen ja hillitty.

Carré-filmatisointi on yksi viimeisiä rooleja, joita tänä vuonna menehtynyt Hoffman ehti tehdä. Elokuva jää myös elämään sellaisena. Hoffmanin roolisuoristusta on jo ehditty suistuttaa, kylläkin aiheesta, ja suitsutus tulee epäilemättä jatkumaan.

A Most Wanted Man on tyystin toisenlainen kuin Hoffmanin viimeiseksi jäänyt Sundance-elokuva, God’s Pocket. Ensiksi mainittu on tyylikkäästi kerrottu, mutta melko perinteinen vakoiluelokuva, jossa Hoffman osoittaa jälleen kerran olevansa todellinen ammattilainen. Jälkimmäinen puolestaan on puhtaasti Hoffmanin näköinen elokuva: musta komedia, jossa läikähtää jotain samankaltaista kuin Todd Solondzin varhaisessa elokuvassa Onni.

Elokuvassa nähdään myös menestyneet saksalaisnäyttelijät Nina Hoss (Barbara) ja Daniel Brühl (Good Bye Lenin). He saavat puhua englantia Saksaan sijoittuvassa trillerissä.

Tiedot

A Most Wanted Man

Ensi-ilta 10.10.2014
Ohjaus Anton Corbijn

Käsikirjoitus Andrew Bovell, perustuu John le Carrén romaaniin

Näyttelijät Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Wright, Nina Hoss, Homayoun Ershadi

TUOTTAJAT Andrea Calderwood, Simon Cornwell, Stephen Cornwell, Gail Egan, Malte Grunert

MUSIIKKI Herbert Grönemeyer

KUVAUS Benoît Delhomme

LEIKKAUS Claire Simpson

ROOLITUS Jina Jay

PÄÄLAVASTAJA Sebastian T. Krawinkel

TAITEELLINEN JOHTO Sabine Engelberg

LAVASTUS Yesim Zolan

PUKUSUUNNITTELU Nicole Fischnaller

KESTO 122 min
Ikäraja K12