Julkaistu: 02.10.2014

Milla Rumi

Kuva: Panu Poutanen
21-vuotias artisti tekee vakavasti otettavaa mutta leikkisää musiikkia.

Teatterikorkeakoulussa toista vuotta opiskeleva Milla Rumi nauraa ja innostuu herkästi. Se on osa hänen viehätysvoimaansa. Mutta nauravaisuus ei tarkoita, että Rumi olisi helposti pompoteltavissa. Kun hän astui studioon tekemään ensimmäistä levyään, mukana tulivat kaikki levyn biisit orkestrointeja vaille valmiina.

Kotkalaislähtöinen Rumi kertoo ehtineensä jo myös ohjata teatteria lukion jälkeen Lahdessa. Siellä hän kirjoitti myös ensimmäiset suomenkieliset kappaleensa kuuden naisen yhdessä toteuttamaan näytelmään.

”Lahdessa ei ollut kauheasti tekemistä. Saatoin tehdä viisikin laulua päivässä.”

Nuo biisit kantautuivat Johanna Kustannuksen taiteellisen johtajan Riku Mattilan korviin. Hänen pyynnöstään Rumi, oikealta nimeltään Milla-Mari Pylkkänen, kirjoitti lisää lauluja.

”Vein eka satsissa Rikulle varmaan reilut 20 laulua, sitten vielä 15 ja sitten vielä muutamia.”

Leikkiä ja tajunnanvirtaa

Mattilan pyynnöstä syntyneitä biisejä kuullaan 3. lokakuuta julkaistavalla esikoislevyllä Ilot, halut ja valheet, jota on tehty kahden vuoden ajan. Musiikissa on leikkisä ote ja sanoituksissa välillä hulluttelunkin makua.

”Uskon, että nuo samat piirteet ovat myös osa mun persoonaa”, Rumi kertoo. 

Hän viihdytti jo Lahdessa tovereitaan improvisoiduilla lauluilla. Vielä nykyäänkin biisien tekoprosessissa on annos spontaanisuutta.

”Usein mulla on valmiina joku ajatus – joskus ihan epäselvä – joka pitää saada ulos. Jos idea ei ole valmis, kirjoitan usein tajunnanvirtaa, josta sitten nappaan ne asiat joista tykkään. Mulla ei koskaan ole useampia vedoksia sanoista.”

Rumi ei jännittänyt oman omaperäisen äänensä katoamista levybisneksen syövereissä, leikkisyyden vaihtumista laskelmointiin.

”Riku oli kuitenkin alusta asti ihastunut juurikin mun omaan ääneen ja teksteihin. ”

Sooloartistin yhteisö

Aloitteleva artisti on ympäröinyt itsensä tukijoukoilla. Promokuvista vastaavat ystävä ja poikaystävä, joka on myös ottanut levyn kansikuvan. Rumin kanssa soittava bändikin on täynnä tuttuja kasvoja.

”Mun veli Miika oli ensimmäinen, johon tukeuduin. Se soittaa bändissä pianoa. Ja Riku ehdotti, että ottaisin mukaan Veera Pulkkisen, näyttelijäystäväni pitkältä ajalta. Se on mun tyttökaveri bändissä ja teknisesti tosi taitava.”

Loput soittajista ovat enimmäkseen Miikan värväämiä, mutta heidänkin joukossaan on muun muassa Millan lukiotoveri.  

”On ihanaa, että soittajat on myös tosi isolla energialla mukana. Varmaan se liittyy myös näyttelijyyteen, että kaipaan ryhmää ympärilleni tekemään juttua kanssani.” 

Milla Rumi valittiin hiljattain musiikkilehti Rumban Tulevaisuuden tusina 2015 -äänestyksessä kolmanneksi. Hänelle itselleen tärkein menestyksen mitta olisi se, että bändi saisi keikkoja ja että ihmisillä olisi keikoilla hauskaa.

”Olisi myös kiva, että biisit soisivat radiossa”, Rumi myöntää ja jatkaa: 

”Vaikka moni sanoo, että tämä musiikki on ’liian vaikeaa radioon’. Mitä ihmettä? Tämähän on kuitenkin aika mannapuuroa. Ja soihan radiossa myös Queen!”

Tiedot

Milla Rumi

Milla Rumi: Ilot,halut ja valheet. (Johanna Kustannus 2014)

18.10.2014 Bar Loose (Annankatu 21)

22.11.2014 Korjaamo (Töölönkatu 51)