Julkaistu: 23.10.2014

Manna

Kuva: Chris Vidal
Mannan neljäs soololevy on tiivis ja kauniisti soiva kokonaisuus.

Blackbird on suomalais-ranskalais-algerialaisen laulaja-lauluntekijä Mariam "Manna" Jäntin neljäs sooloalbumi. Manna tekee englanninkielistä, vakavaa popmusiikkia, joka tuo mieleen vähän Cat Powerin, PJ Harveyn ja Frida Hyvösen.

Myös Kerkko Koskinen Kollektiivissa laulavan Mannan edellinen Shackles-albumi ilmestyi vuonna 2011. Silloin suomalaisessa mediassa intoiltiin, että nyt Mannasta tulisi seuraava vientivaltti, sillä hän oli äänittänyt albuminsa Los Angelesissa maineikkaan amerikkalaisen tuottajan kanssa.

Kansainvälistä menestystä ei satanut ja Manna siirtyi indielevy-yhtiö Solitille. Nyt Manna on myös tuottanut levynsä pitkälti itse ja muutokset ovat pelkästään positiivisia. Blackbird vaikuttaa kompromissittomalta. Levystä voi huomata, että Manna on onnistunut tekemään juuri sen kuuloista musiikkia, jota hän haluaa tehdä.

Toisena tuottajana toimii Mikko Joensuu, jonka jälki sopii kappaleisiin luontevasti. Mikko Joensuu itse tekee soolomateriaalinaan traagista, gospelsävytteistä shoegazea Spiritualizedin hengessä. Myös Blackbirdillä on kuultavissa samankaltaista raakaa hartautta kuin Mikko Joensuun biiseissä.

Levyn kannessa näkyy yksinkertainen, mustavalkoinen piirros linnusta. Musta lintu on motiivi, josta Manna laulaa läpi albumin. Se ei tunnu kovin persoonalliselta symboliikalta, sillä maailmassa kyllä riittää kyllä kasapäin biisejä joissa lauletaan love is like a bird, bird is flying, the bird is gone ja niin edelleen.

Kappaleet ovat tummasävyisiä balladeita ja juurevia rock-biisejä. Heartbeats I:n poljento muistuttaa jopa vähän Primal Screamista. Albumi kestää tyylikkäästi vain 36 minuuttia. Silti siinä on syvyyttä, monipuolisuutta eikä yhtään ylimääräistä.

Blackbird kuuulostaa melkein liian "miellyttävältä". Sovitusratkaisut ja tuotanto ovat riisuttuja, mutta ne toimisivat, vaikka ne olisi vedetty vielä karummiksikin.Toivon, että Manna pystyy tulevaisuudessa seuraamaan musiikillisia päähänpistojaan entistä vapautuneemmin. 

Tiedot

Manna

Manna: Blackbird (Soliti, ilmestyy 24.10.2014)

Levynjulkaisukeikka Korjaamolla 31.10.2014