Julkaistu: 16.10.2014

He ovat paenneet

Kuva Jaana Rannikko © Helsinki-filmi 2014
Kahden sopeutumattoman nuoren road movie.

Räikeän meikin ja hyökkäävän käytöksen taakse herkkyytensä piilottava Raisa (Roosa Söderholm) on nuorisokodin kapinoiva kauhukakara. Änkytyksestä kärsivä Joni (Teppo Manner) on syrjäänvetäytyvä siviilipalvelusmies, joka on jo kerran ottanut hatkat armeijasta, seuraavaksi häntä kutsuisi vankila.  

Yhdessä he ovat kaksi eksynyttä nuorta, jotka pakenevat yhteiskuntaa ja sen lakeja.

Nuorten matka on sekoitus silmitöntä pakoa ja onnen etsimistä. Mukana on vahva ulkopuolisuuden tunne, sivullisuus. Varsinaista päämäärää kaksikolla ei ole, vaikka näennäisesti nuoret etsivätkin kadonnutta aarretta.

Ohjaaja J-P Valkeapää pitää tarinan hyppysissään. Jännite syntyy luontevasti pienistä vastustuksista. Nuorten matka taittuu näpistellen ja pienten onnenkantamoisten avittamana. Nuorten kokemista vastoinkäymisistä huolimatta elokuva onnistuu vakuuttamana katsojan siitä, että heille ei voisi tapahtua mitään pahaa.

He ovat paenneet alkaa nuorisokotidraamana, mutta kääntyy pian jännittäväksi road movieksi. Lopulta tie-elokuvakin jää liian kapeaksi – mutta elokuvan muoto ei taivukaan valmiisiin määritelmiin. Valkeapää joustaa realistisesta kerronnasta ja kuvittaa värikkäästi tarinaa nuorten peloilla tai pillericocktailin aiheuttamilla hallusinaatioilla. 

Valkeapää on kertonut lähtökohtansa olleen ekspressionistinen, mistä syystä elokuvan kerronta muuttaa muotoaan päähenkilöiden kokemuksen ja tuntemusten mukana. He ovat paenneet kirjaimellisesti irtoaa siivilleen alun kylmin värein kuvatun, realistisen oloisen nuorisokotijakson jälkeen. Koko tarinan ajan sen unenomaisuus voimistuu, ja joissain näistä komeimmissa hetkissä elokuva tavoittaa jotain äärimmäisen kaunista.

Elokuvakokemusta ja sen vahvoja tunnelmia tukevat upeisiin kuviin liitetty monipuolinen ja harkittu musiikkiraita.

Valkeapään esikoispitkä Muukalainen (2008) lupasi jo paljon, eikä toinen pitkä elokuva petä odotuksia. Päinvastoin He ovat paenneet nostaa riman vielä korkeammalle. Valkeapään tuotanto kilpailee suvereenisti tasokkaan kansainvälisen arthouse-elokuvan rinnalla.

Valkeapään elokuva on siksikin raikas, ettei valtaosaa sen roolihahmoista ole miehitetty kaikkein tunnetuimmilla näyttelijänimillä. Elokuvan pääosiin on valikoitunut tuoreita kasvoja, Roosa Söderholm ja Teppo Manner, joilla ei juurikaan ole näyttelijäkokemusta. Molemmat nuoret näyttelijät selviytyvät vaativasta urakastaan hyvin. Alun hienoisen kankeuden jälkeen heidän matkaansa on lopulta pakko heittäytyä täysillä.

Tiedot

He ovat paenneet

Ensi-ilta 17.10.2014

Ohjaus: J-P Valkeapää

Näyttelijät: Roosa Söderholm, Teppo Manner, Petteri Pennilä, Sara Paavolainen, Pelle Heikkilä ja Jari Pehkonen

Kuvaaja Pietari Peltola

Lavastaja Markku Pätilä

Leikkaaja Mervi Junkkonen          

Äänisuunnittelija Micke Nyström

Pukusuunnittelija Tiina Wilén

Maskeeraaja Salla Yli-Luopa

Säveltäjä Helge Slikker                

Tuottaja Aleksi Bardy

Osatuottajat Raymond van der Kaaij, Dijana Olcay-Hot

Linjatuottaja Heidi Laitinen                             

Tuotanto Helsinki-filmi Oy, Revolver Amsterdam