Julkaistu: 29.10.2014

Dirty Dancing

Kuva: Katri Naukkarinen
Anni Klein ja Jarkko Partanen tuovat Zodiakin näyttämölle likaista ja tuhmaa tanssia.

Dirty dancing on kuumaa ja hikistä. Zodiakissa se on myös likaista. Suojakankaat odottavat yleisöä katsomon reunassa, jos nesteroiskeet pelottavat. Monenlaiset nesteet tosiaan roiskuvat, kun esiintyjät panevat parastaan kiihkeätunnelmaisella näyttämöllä.

Anni Kleinin ja Jarkko Partasen uusin yhteistyö Dirty Dancing tuo näyttämölle viipyileviä hetkiä ja räiskyviä kohtauksia. Hanna Ahti, Wilhelm Grotenfelt, Samuli Laine ja Aksinja Lommi viettelevät yleisön kuumaan, vaikkakin tyyliteltyyn todellisuuteen. He imaisevat katsojat mukaan ja osallisiksi. Tämä on kivaa, sanovat heidän flirttailevat katseensa. Mielikuvitus jatkaa tapahtumia yli todellisuuden.

Dirty Dancing oli 1980-luvun tanssielokuva, jossa vielä aikaisempien vuosikymmenten avulla käytiin läpi padottua kiihkoa. Nyt näyttämön estetiikka on tätä päivää, vailla sokerikuorrutusta. Roiskuvat juomat ovat valuvia eritteitä, eivätkä tanssijat epäröi peittää itseään niihin.

Suloinen krapula

Esitys alkaa kuin kesken. Jotain on selvästi tapahtunut tilassa jo ennen kuin esiintyjät tulevat näyttämölle. Valkoinen lavastus on mennyttä jo aikaa sitten, esiintyjät tulevat siivoamaan roiskeita. Ehkäpä edellisillan juhlat ovat hiukan venähtäneet, rajunpuoleisesti.

Valkoinen lattia on märkänä erilaisista nesteistä. Piimäpurkkeja ja mämmirasioita lojuu pitkin lattiaa. Joku imuroi lattiaa nesteimurilla, toinen pyyhkii sitä lastalla väsyneen oloisena. Siivoamisen kuluessa hiukan syylliset katseet kulkevat vilkaisuina yleisöön.

Wilhelm Grotenfelt sen aloittaa, muistumat. Kuin ohimennen hän nitkauttaa lantiotaan, ottaa muistelevan askeleen, huokaisee. Illan kiihkeät liikkeet palaavat mieleen. Kehon nesteet ja niiden jakaminen, hurmos kuplii yhä pinnan alla. Bassonjyrinä herättää.

Pian kaikki neljä ovat vauhdissa. Piimästä otetaan huikat ja aloitetaan. Kohtaamiset ovat kiihkeitä, vaikka samaan aikaan jotenkin hurmaavan välinpitämättömiä. Oraalinen hyvänolo kuuluu seksuaaliseen nautintoon.

Ei aikaakaan, kun kaikki neljä tanssivat villisti paria vaihdellen. Tyylitellyt yhdynnät yksin, kaksin tai ryhmässä seuraavat toisiaan. Tätä on nykypäivän dirty dancing.

Kun piimäpurkista roiskuu värikästä nestettä, on kuin Jackson Pollock olisi käynyt paikalla. Kuviot sotkeutuvat pian, kun naisten piimäinen mutapaini alkaa.

Mutta ei siinä kaikki. Hetkessä hahmot huomaavat joka tanssijan unelman olevan totta. He voivat liitää näyttämöllä kuin jääprinsesssat luistimillaan. Pian kaikki liitävät kauniissa asennoissa sydämensä kyllyydestä läpi liukkaan lattian. 

Kuka voi muistaa arjen ikävyyksiä, kun voi liitää ja nauttia, ei kukaan. Ihanan vapauden kohottunut tunnelma ja huolettomat päivät seuraavat mielessä esityksen loputtuakin.

Tiedot

Dirty Dancing

Ensi-ilta 24.10.2014

Zodiak, Kaapelitehdas

Konsepti ja ohjaus: Anni Klein & Jarkko Partanen
Koreografia: työryhmä
Esiintyjät: Hanna Ahti, Wilhelm Grotenfelt, Samuli Laine, Aksinja Lommi
Valo- ja tilasuunnittelu: Samuli Laine
Äänisuunnittelu: Heidi Soidinsalo
Ennakkokuvat: Samuli Laine
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Anni Klein, Jarkko Partanen
Residenssituki: Kanuti Kildi SAAL (Tallinna)

Kesto: n. 60 min.

Taiteilijatapaaminen 30.10. esityksen jälkeen.

Liput: 22/14 €

Esitys ei sovi lapsille. Esityksessä on voimakkaita hajuja.