Julkaistu: 31.10.2014

Baltic Circle 2014

Walkapolis-kaupunkikävelyprojekti esittelee Itäkeskusta rap-artisti Steen1n silmin.
Kunnianhimoinen Baltic Circle kiinnittyy tiukasti nykyaikaan.

Helsinki on kesäisin viriili kulttuurikaupunki, jonka julkisissa tiloissa taide ja tapahtumat kukoistavat. Kuitenkin talven lähetessä esimerkiksi esittävät taiteet sulkevat itsensä teattereihin ja kulttuuritaloihin.

Yhdettätoista kertaa järjestettävä nykyteatterifestivaali Baltic Circle pyrkii elävöittämään syksyisiä julkisia tiloja niin ulkona kuin sisälläkin. Kahdeksan päivän ajan esitystaidetta nähdään ja koetaan muun muassa kaduilla, aukioilla ja kaupungin juhlasaleissa.

Nuoret tekijät esillä

Festivaalin johtaja Eva Neklyaeva linjaa, ettei Baltic Circlella ole koskaan ollut mitään tiettyä teemaa, jonka mukaan ohjelmisto rakennettaisiin. 

- Festivaali tuottaa itse suurimman osan esityksistään, joten me emme voi tietää tarkalleen, minkälaisia teoksia tullaan näkemään. Ohjelmiston suunnittelu ei perustu temaattiseen kuratointiin, vaan taiteilijat tarjoavat teoksiaan meille. 

- Minä en myöskään halua asettaa taiteilijoita mihinkään lokeroon siten, että pyytäisin heitä tekemään teoksen jonkin tietyn teeman ympäriltä, Neklyaeva painottaa.

Hän lisää, että Baltic Circlessa on tänä vuonna mukana runsaasti nuoria tekijöitä. Festivaali pyrkii reagoimaan nykyhetkeen, minkä vuoksi on luonnollista, että tietyt ajankohtaiset asiat nousevat taiteilijoiden esityksissä enemmän pinnalle.

Taidetta julkisissa tiloissa 

Baltic Circle ei tunnetusti tapahdu missään tietyssä paikassa. Tänä vuonna tapahtumapaikkojen kirjoon kuuluu entistä enemmän julkisia tiloja.

- Kaduilla on totuttu näkemään mainontaa ja sellaista kuvastoa, joka myy. Väitetään, että elämme demokratiassa, jossa ei ole tabuja ja sensuuria. Se ei kuitenkaan ole totta, sillä meillä on paljon asioita, jotka eivät ole julkisesti näkyvillä, Neklyaeva perustelee.

Hän selventää myös, että esityksillä on tarkoitus kyseenalaistaa, minkälaista taidetta julkiseen tilaan saa tuoda: Pitääkö julkisen tilan taiteen aina olla kivaa, vai voiko se myös kyseenalaistaa jotain?

- Odotan innolla esimerkiksi Dries Verhoeven teosta Ceci n'est pas... jossa Lasipalatsin edustalle tuodaan lasinen vitriini, jonka sisällä esitetään asioita ja kohtauksia, jotka eivät normaalisti näy julkisessa tilassa.

Baltic Circlen avulla on mahdollista tutustua myös itse Helsinkiin - tarkemmin Itäkeskukseen, jonne yleisön kuljettaa Walkapolis-kaupunkikävelyprojekti.

Kahdesta kävelykierroksesta toisen opastaa rap-artisti Steen1 ja toisen ruokakulttuuriin perehtynyt Karri Korpi. Kumpikin oppaista esittelee eri puolia Itäkeskuksesta omista lähtökohdistaan käsin.

Festivaalijohtajan joutsenlaulu

Tämä vuosi on kuusi vuotta festivaalia johtaneen Eva Neklyaevan viimeinen ja samalla kunnianhimoisin. Tarkoitus olisi nostaa kulttuuri- ja taidepolitiikka vaaliteemoiksi.

Tavoite kulminoituu Kaupungintalolla järjestettävään Huippukokoukseen, joka kutsuu poliitikot esittelemään puolueidensa taiteelliset linjaukset. Baltic Circlen, Public Movementin ja Checkpoint Helsingin yhteistyössä organisoima esitys mukailee valtion virallisten tilaisuuksien estetiikkaa ja koreografiaa.

Festivaalijohtajuudesta luopumista Nekylaeva perustelee sillä, että kulttuurialoilla tulisi ylipäätään olla enemmän liikkuvuutta, jotta nuoretkin työllistyisivät.

- Suomessa koulutetaan paljon kulttuurituottajia, mutta heillä on vaikeuksia löytää työpaikkoja. Tämä johtuu siitä, että täällä on sellainen tapa, että jos joku saa työpaikan, hän haluaa olla siinä koko loppuelämänsä.

Hän uskoo jäävänsä kaipaamaan festivaalin järjestämisestä saatavaa adrenaliinia, mutta kokee toisaalta onnistuneensa asettamissaan tavoitteissa, joten eteenpäin on hyvä jatkaa.

- Olen halunnut tehdä Baltic Circlesta tärkeän alustan taiteen vapaalle kentälle; lisätä nuorten taiteilijoiden kansainvälisiä mahdollisuuksia ja tavoittaa yleisöjä. Nämä tavoitteet on saavutettu, joten seuraava festivaalijohtaja voi asettaa omat tavoitteensa.

Tiedot

Baltic Circle

Helsingissä 9.-16.11.2014

Ohjelma osoitteessa http://balticcircle.fi/tapahtumat/