Julkaistu: 23.10.2014

Antti Oikarinen

Antti Oikarinen. Veistos 2013
Antti Oikarisen veistokset huijaavat.

Galleria Heinossa on esillä näyttely, jonka läpi saattaa kulkea tietämättä mitä on todellisuudessa nähnyt. Antti Oikarisen (s.1974) veistokset eivät ole nimittäin ihan sitä miltä näyttävät.

On hankalaa, päättää mitä Oikarisen näyttelystä ja teoksista kertoisi. Asian todellisen laidan oivaltaminen näyttelyssä on nimittäin aika hauska ja iso kokemus. Siksi siitä ei haluaisi hiiskua mitään. Joten jos haluat yllätyksen säilyvän, älä lue tätä eteenpäin. Aion nimittäin paljastaa mistä on kyse.

Astuessaan sisään Oikarisen näyttelyyn huomaa heti sen käsittelevän tekemistä. Aika minimalistiset ja selkeän tietoisesti asetellut muutamat teokset näyttävät nivoutuvan jotenkin taiteen tekemisen fyysisen puolen askareisiin. Tuolla on keittiötikkaiden päällä puinen kehysneliö, lattialla makaa puristimilla yhteen liitettyjä lautoja.

Erilaiset asetelmat jatkuvat seuraavassa huoneessa. On muovinen tuoli, jolla on kuppi ja aaltopahvista tehty kaktus sekä jotain muuta tavaraa, kulmassa on pala venytettyä sinitarraa, pätkä sähköjohtoa, vanerinen laatikko jalustalla.

Tai niinhän sitä luulisi. Galleristin kirjoittaman tekstin paperilta lukeneet tietävätkin jo mistä on kyse, ja jos tarkka kävijä on lukaissut teoslistaa yhtään tarkemmin, on hänkin saattanut huomata asioiden oikean laidan.

Täydellinen illuusio

Kaikki teokset ja kyseiset esineet, todellakin kaikki, ovat koivusta tehtyjä objekteja, jotka vain esittävät sitä miltä näyttävät. Puristimet eivät ole oikeita, tuoli ei ole muovia eikä kaktus aaltopahvia. Sähköjohto ei ole sähköjohto, vaan alusta loppuun asti vesitettyä puuta, samoin kuin sinitarrat seinässä ja lyijykynien välissä.

Illuusio on niin täydellinen, että kun tajuaa (tai lukee tai kuulee) asioiden oikean laidan, on sananmukaisesti puulla  - vai pitäisikö sanoa tässä tapauksessa koivulla - päähän lyöty.

Oikarisen taide on näin ollen yhden taiteen peruskysymyksen, eli mimeettisen esittämisen ja kuvaamisen äärellä. Nämä veistokset kuvaavat todellisuutta, jota ne hyvinkin aidosti näyttävät itse asiassa olevan, mutta eivät ole! Oikarinen paljastaa, miten helppoa on nähdä jotain, mikä ei ole totta.

Tiedot

Antti Oikarinen

Galleria Heino

18.10.–16.11.2014

Uudenmaankatu 16–20

ti-pe 11–17, la-su 12–16

vapaa pääsy

p. 09-672 678