Julkaistu: 25.09.2014

A Touch of Sin

Jia Zhangen ankara tilitys yksilön rimpuilusta nyky-Kiinasta.

Pikkukaupungin mies kyllästyy ison yhtiön riistoon ja ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Pedikyyrinä työskentelevä nainen puolustautuu seksuaalista ahdistelua vastaan. Nuori mies yrittää löytää uutta työpaikkaa menetettyään entisen. Samaan aikaan aseistettu mies ajaa moottoripyörällä päättymättömällä tiellä. 

A Touch of Sin kertoo neljä todellisiin tapahtumiin pohjautuvaa tarinaa, joita kaikkia yhdistää yksilön ja yhteiskunnan julma yhteentörmäys. Eri puolille modernia Kiinaa sijoittuvien tarinoiden pontimina on synnin kepeä kosketus: kosto, rakkaus, seksi. Yhteistäkin tarinoilla on, niissä puolustaudutaan joko riistoa, väkivaltaa tai taloudellista ahdinkoa vastaan.

Jia Zhangke on tämän hetken kiinnostavimpia ja merkittävimpiä kiinalaisia nykyohjaajia. Hänen uutuuselokuvansa on ehkä tyyliltään velkaa Tarantinon arthousea ja pulpia sekoittavalle tyylille, mutta A Touch of Sin -elokuvassa on toisenlaista syvyyttä, mikä läpäisee sarjakuvamaisen pinnan helposti.

Zhangkella on elokuvassaan vahva sosiaalis-poliittinen näkökulma, joka paljastaa armottomasti kiinalaisen yhteiskunnan nykytilan.

Puhtaimmillaan elokuva kuvaa yksilön rimpuilua nopeasti muuttuvan yhteiskunnan rattaissa. Elokuvan taustalla ei vaikuta pelkästään globaali markkinatalous, vaan myös sen väkivaltainen törmäys vanhaan kulttuuriin, jossa on omat ankarat käytäntönsä ja tapansa. Toisaalta taustalla vyöryvät sosiaaliset paineet ja yhteisön luomat odotuksen.

A Touch of Sin on yhtä aikaa rankan väkivaltainen ja runollisen koskettavasti kerrottu elokuva. Sen nimi viittaa wuxia-genren suurimpiin nimiin kuuluvan ohjaaja King Hun taisteluklassikkoon A Touch of Zen (1971).

Zhangken elokuva sai ensi-iltansa Cannesin kilpailusarjassa ja se palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta. Kritiikeissä siitä löydettiin yhteyksiä paitsi Tarantinon kerrontaan myös Sergio Leonen spagettiwesterneihin. Toisaalta A Touch of Sin lähestyy Kim Ki-dukin kipuilevan raakaa kerrontaa.

Zhangen tärkeimmät elokuvat (Pickpocket 1997, Platform, 2000, Unknown Pleasures, 2002, The World, 2004 ja Still Life, 2006) on esitetty mm. Helsingin Juhlaviikkojen ja elokuva-arkiston ohjaajalle omistamassa sarjassa.

Orionin kuukauden elokuva -sarjassa esitellään kiitettyjä ja kiinnostavia, mutta vaille teatterilevitystä Suomessa jääneitä kansainvälisiä elokuvia.

 

Tiedot

A Touch of Sin

Ensi-ilta 1.10.2014

Käsikirjoitus: Jia Zhangke

Näyttelijät: Wu Jiang, Li Meng, Luo Lanshan

TUOTTAJA Shozo Ichiyama

MUSIIKKI Giong Lim      

KUVAUS Nelson Yu Lik-wai             

LEIKKAUS Matthieu Laclau, Xudong Lin             

TAITEELLINEN JOHTO Weixin Liu

KESTO 133 min.

Ikäraja K16

KAVIn lokakuun Kuukauden elokuvan näytökset Orionissa 1.10., 12.10., 15.10., 24.10.2014