Julkaistu: 25.09.2014

Rakasta.Nyt

Kuva: Mikko Mäntyniemi
Rakkauden välttämättömyys ilmenee pakahduttavalla tavalla Teatteri Avoimissa Ovissa.

Miten helppoa onkaan taivaltaa samaa vanhaa uraa. Ja miten vaikea on tarttua hetkeen ja pelottavaa sanoa ne sanat, joista koituu joko onni tai hylkääminen.

Teatteri Avoimissa Ovissa Anna Krogeruksen kaunis, romanttinen ja melankolinen näytelmä peräänkuuluttaa juuri hetkeen tarttumista. Romanttiseksi komediaksi teosta ei voi nimittää, eikä tragediaksikaan, vaan kiinnostavaksi väitteeksi, jopa käskyksi rakkauden puolesta. Näytelmään on nivottu jännittävästi myös pelottava tulevaisuudenkuva.

Helsingin henki

Heini Tola on ohjannut esityksen kauniiksi ja runolliseksi musiikkinäytelmäksi. Esitystä siivittää Maija Kaunismaan kaihoisasti svengaava musiikki. Kaihoa ja pakahduttavaa nostalgiaa korostaa se, että tapahtumapaikka on Helsinki kaikkine tuttuine ja rakkaine paikkoinaan - samoin se, että esityksen kertoja on itse Helsingin hengetär, kujeileva, flirttaileva cupido, Terhi Suorlahti. Hän esittää myös kauniilla, kuulaalla äänellään suurimman osan lauluista.

Stadin svengi syntyy heti mukavan musan ja Antti Kujalan rakentamien projisointien myötä. Suu vääntyy hymyyn ja silmään nousee tippa, mutta ilmapiirissä on samalla jotakin outoa ja painostavaa.

Tarttuako hetkeen

Jukka Pitkänen esittää taitavasti ja samaistuttavasti yritysjohtaja Gabrielia. Yritys, samoin kuin Gabriel, näyttäytyvät aluksi varsin harmaina ja tavallisina. Katsetta ei saa kääntymään myöskään jo vuosikymmeniä talossa ollut uskollinen sihteeri Sirkku, Irina Pulkka. Elämä soljuu harmaana ohitse.

Gabriel törmää sattumalta venäläiseen kampaajaan Galinaan, jota Pulkka toisessa roolissaan loistavasti tulkitsee. Tässä olisi Gabrielille nyt tuhannen taalan paikka ja jopa pelastajan rooli tarjolla. Rakkauden nuolten on kuitenkin aluksi vaikea osua yksinäiseen, keski-ikäiseen ja kyyniseen mieheen, joka pitää enemmän kasveista. Kaisaniemen puutarha on miehen lempipaikka. Ihmiset ovat eri asia.

Pähkäilystä toimintaan

Tarinaa kuljetetaan taitavasti ja romanttisesti koko ensimmäisen puoliskon läpi. Sabluuna on se vanha tuttu: Miten saadaan nuo kaksi yhteen, kun Cupidokin kannustaa? Pitkäsen ja Pulkan välillä intensiteetti tihenee. Hellää huumoriakin on saatu mukavasti mukaan. Kumpikin laulaa myös soolon. Ne laajentavat hienosti tulkintaa ja teemaa.

Kakkospuoliskolla peliin tulee rajua draamaa. Kolmannessa roolissaan Pulkka esittää taitavasti lievästi kehitysvammaista Viktoria, joka tietää Galinan vaikeasta elämäntilanteesta. Apua tarvitaan ja äkkiä. Pitkäsen ja Pulkan kohtaamiset näissä rooleissa ovat pakahduttavia. Rationaalinen mies joutuu valintatilanteeseen, jonka panoksena on monen ihmisen kohtalo. Pitkänen näyttelee koskettavasti.

Tässä on näytelmän ja esityksen huima kipupiste: mitä tehdä tiukassa valintatilanteessa, kun rakkaus kutsuu, mutta turvallisuus ja jämähtäneisyys vetävät toiseen suuntaan?

Tähän kysymykseen Krogerus antaa potkua lisäämällä kehiin ympäristökatastrofin, jäätiköiden sulamisesta johtuvat tulvat. Juoni on huima. Alussa jujua ei juuri huomaa, koska tulvat ovat jo tulevaisuuden Helsingissä ikään kuin ”arkipäivää”.   

Kaiken kaikkiaan Heini Tola on rakentanut joukkoineen jälleen koskettavan, pysäyttävän esityksen, jossa monikerroksinen sanoma nivoutuu yhteen taitavan toteutuksen kanssa.

Tiedot

Rakasta.Nyt

Teksti:  Anna Krogerus
Ohjaus: Heini Tola
Rooleissa:  Jukka Pitkänen, Irina Pulkka, Terhi Suorlahti
Laulujen sävellys ja harjoituttaminen:  Maija Kaunismaa
Skenografia:  Heini Granberg
Valo- ja äänisuunnittelu:  Antti Kujala

Esityksen kesto n. 2 h 10 min. Esityksessä on väliaika.

Ensi-ilta 16.9.2014