Julkaistu: 11.09.2014

Pöllöt

Höpsö kitarapoppi tuo valonsäteitä tylsiin sadepäiviin.

Pöllöjen levynkannessa on kämäisesti tietokoneella käsitellyn näköinen kuva suomalaisesta metsä- ja järvimaisesta. Kansi määrittää yhtyeen musiikkia: se on kitarapoppia Leevi and the Leavingsin, Juice Leskisen ja Kasevan hengessä, mutta kuulostaa perinteikkyydestään huolimatta tämän päivän musiikilta. Vaikka musiikki kuulostaa  "suomalaiselta", se ei vaikuta pessimistiseltä.

Pöllöjä on tavattu sanoa jonkinlaiseksi "indie-superbändiksi" monessa yhteydessä. Turkulaisyhtye koostuu The New Tigersin, Barry Andrewsin Diskon, Cats on Firen, Jarsen ja Goodnight Monstersin jäsenistä. 

Vanhan suomirockin lisäksi Pöllöt tuo mieleen TV-Resistorin ja Karkkiautomaatin kaltaiset uudemmat höpsöttelybändit. Bändi käyttää paljon kirppariurkusoundeja, jotka saavat ajattelemaan Dynamo-baarin vintillä autuaasti hymyillen tanssivia turkulaisia, joiden iloluontoista asennetta ei voi muuta kuin vain ihastella huokaillen nurkassa.

Kappaleiden sanoitukset ovat naivistisen assosiatiivisia, kuin puoliunessa kirjoitettuja. Ne voisivat helposti luiskahtaa luotaantyöntävän söpöilyn tai nokkeluuden puolelle, mutta onneksi kumpaakaan ei tapahdu. Mieleen nousevat kuluneiden c-kasettien pinnat, sarjakuvalehdet ja ABC-ketjuun kuulumattomien huoltoasemien kahvilat. Ihailen etenkin sitä, kuinka levyn viimeisessä Sade loppuu- biisissä lauletaan, että sateella on tylsää, joten pitää miettiä erilaisia hilloja. Tylsyys on nostalgista.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei Pöllöt kuulostaisi aika ajoin rasittavalta. Laulaja-kitaristi Janne Kauppinen laulaa lakonisesti nenään. Joitakin se varmaan ihastuttaa, mutta minua se vähän ärsyttää. Esimerkiksi Bailumimmi-kappaleen innotonta "Oot bailumiiiimmi sä annat mennä vaaaaaaaaaaan"- honotusta ei jaksa kauaa kuunnella, ennen kuin jo tekee mieli irvistellä ja vaihtaa kappaletta.

Vaikka kappaleet ovat enimmäkseen hyväntuulisia, niistä pilkistää ajoittain houreisen pimeitä hetkiä. Kontrasti tekee Pöllöjen musiikista erityisen viehättävää, ja toivoisin bändin hyödyntävän tätä entistä enemmän tulevaisuudessa.

Tiedot

Pöllöt

Pöllöt: Pöllöt (Fonal Records, 2014)

Pe 19.9.2014 klo 21 Pöllöt ja The Rollstons 
Semifinal, Urho Kekkosen katu 6