Julkaistu: 18.09.2014

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen

Kuva: Jouko Järvinen
Kansansuosikit aloittivat sensuurin hermoja koettelevina kulttuuriradikaaleina.

Parivaljakko M. A. Numminen & Pedro Hietanen ovat muistelleet KOM-ravintolassa underground-tuotantoaan silloin tällöin jo vuosien ajan. Kielletyt laulut -nimellä kulkeva konserttikokonaisuus esitetään teatterin tiloissa nyt jo 20. kerran.

Siinä missä M. A. Numminen on nykyään niin lasten kuin aikuistenkin rakastama kulttuuripersoona, uransa alussa hän ärsytti ihmisiä oikealla, vasemmalla ja etenkin ylhäällä, päättäjien paikoilla. Tunnetuin esimerkki lienee hänen laulunsa Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, joka päätyi Yleisradion kiellettyjen listalle vuonna 1966 ja pysyi siellä vuoteen 1972. Sanoituksiltaan melko kesyä kappaletta pidettiin "eduskuntavastaisena" sekä "alkoholimyönteisenä".

Numminen ehti 1960-luvulla loukata myös sukupuolisiveellisyyttä ja tarkemmin määrittelemätöntä hyvää makua yleisemminkin. Kiellettyjen listalla oli niin Suomen Talvisota -rockbändin biisejä kuin tieteellistä tekstiä laulun muotoon kääntäneitä kipaleita, kuten Jenkka ulkosynnyttimistä

Kiellettyihin kuului Nummiselta niin monen eri genren lauluja, ettei taiteilija halua mainita niistä suosikkia. Mutta mieleisiä laulut selvästi ovat - onhan niitä esitetty jo pian viiden vuosikymmenen ajan - ja mieleistä oli myös niiden aiheuttama sensuurikohu.

"Minähän olin kulttuuriradikaali. Oli vain hauskaa, että lauluja kiellettiin", Numminen kertoo sähköpostitse.

Musiikillinen vastakulttuuri

Kielletyt laulut -konsertteihin kuuluvat olennaisena osana myös Nummisen välikertomukset 1960-luvun asenneilmapiiristä. Musiikki vei taiteilijan poliisikuulusteluihin, osa konserteista keskeytettiin ja radiopannaan joutui kokonaisia albumeita. 

Kaupallisten radioiden myötä soittolistoista on tullut kiellettyjen kappaleiden listoja puhutumpia käytäntöjä. Vaikka ajat ovat erilaiset, Numminen uskoo, että kiellettyjen listalle pääsisi kyllä edelleen laulamalla.

"Aiheita on monia: sodan ihannointi, pedofilia, väkivallan kuvaus ja niin edelleen."

Numminen uskoo myös nykyisen musiikillisen vastakulttuurin olemassaoloon, vaikka kulttuuriradikalismi ei päivän sana olekaan. 

"Vastakulttuuria on aina. Nykyinen vastakulttuuri ei vain näy, sitä tehdään 'omissa porukoissa'".

Itse Numminen pääsi nauttimaan aikoinaan niin vastakulttuurimaineesta kuin sittemmin koko kansan suosiosta. Hänellä on myös selvä vastaus siihen, mikä mahdollisti muutoksen 1970-luvun alussa.

"Laulu Kissa vieköön!. Siitä tuli sekä aikuisten että lasten suosikki."

Tiedot

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen

2.10.2014 klo 20
KOM-ravintola (Kapteeninkatu 26)
M. A. Numminen & Pedro Hietanen: Kielletyt laulut
Liput 15 e