Julkaistu: 18.09.2014

Kolme pientä porsasta

Kuva: Petrus Kähkönen
Rakastettu satu saa svengaavan musikaalitulkinnan KokoTeatterissa.

Satujen ihmeellinen maailma on siitä hieno, että sieltä voi aina ammentaa tarinaa ja päivittää tarvittaessa tähän päivään. Vain mielikuvitus on rajana. Musikaalivelhot George Stiles ja Anthony Drewe ovat uudistaneet klassikkosadun Kolme pientä porsasta notkeaksi menestystarinaksi. Veikeästä suomennoksesta vastaavat Samuel Harjanne ja Hanna Kaila, Harjanne myös esityksen ohjauksesta Kokoteatterissa.

Ensin mietin katkeralla mielensäpahoittaja-asenteella, onko nyt sitten Kokoteatterikin, tuo teatterianarkian viimeinen linnake Stadissa, nöyrtynyt globaalin formaattimusikaalin edessä? Mutta kokemus oli positiivinen. Esitys oli varsin mainio, ja varmasti ratkaisu on taannut Possuille hienosti mainostilaa, aina metrotunneleita myöten. Ja eihän lastenteatteria ole koskaan liikaa!

Ne maailmankuulut porsaat

Esitys alkaa varsinaisella Amerikan meiningillä: Yleisölle esitellään ne kuuluisat porsaat svengaavan musiikin ja tanssahdusten kera.  Alku on mukiinmenevä ja vetää pienempienkin katsojien huomion.

Porsaiden kasvukertomus on nyt nimenomaan kasvukertomus. Esityksessä puhutaan ja lauletaan itsenäistymisestä, oman elämäntien etsinnästä ja lopulta yhteisöllisyydestä. Kun ennen possu Pontevan ahkeruutta ylistettiin, nyt laulettiin saman hahmon fiksuudesta ja suvaitsevuudesta. Älyllä ja kärsivällisyydellä pärjää, itsekkyydellä ja haihattelulla ei.

Porsaista Pee, Antti Korhonen, luottaa voimaan ja nopeuteen, Koo, Saara Lehtonen, on innostunut vihreästä ideologiasta ja Nii, Antti L.J. Pääkkönen, luottaa älyyn. Hauskasta ironisesta sanaleikistä voi sitten muodostaa sisarparven nimen, noin tuotannolliselta kannalta…

Hanna Kaila äitiporsaana on suvereeni yksinhuoltaja, joka kuitenkin haluaa pikkupossunsa maailmalle itsenäistymään.

Väärinymmärretty susi

Haikeita hyvästejä ja itsenäistymisen riemua varjostaa kuitenkin kenkku seikka: paha susi saattaa vaania possuparkoja kauniissa metsikössä..

Juho Lindströmin laatima lavastus on hyvin kekseliäs, jopa kaunis. Yksinkertaisten solumuovikuutioiden päälle heijastetaan varsin taitavasti videoita, jotka saavat kuutiot hehkumaan milloin pyökkimetsänä, milloin jännittävänä yömaisemana täysikuineen. Kuutiot toimivat näppärästi myös porsaiden talonrakennusprojekteissa.

Porsaskolmikko hoitaa hommansa kivasti, laulut ja Jari Saarelaisen koreografiat ovat toimivia. Tietenkin sitä sutta odottaa koko ajan…

Ja sieltähän Sami Uotila saapuu viimein vetäen huomion puoleensa.

Harjanteen ohjauksessa Uotilan hahmo saa paljon tilaa, ja näin susifanin mielestä se on hyvä! Uotila saa suteensa imua ja jopa seksikkyyttä. Hän flirttailee avoimesti yleisön kanssa ja laulaa svengaten, että ei ole paha, vaan ”väärin ymmärretty”. Hauskan paheellista suvaitsevuuden sanomaa.

Tosin uuden tulkinnan suvaitsevaisuuteen liittyen olisin odottanut toisenlaista loppuratkaisua sudelle, perinteisen pataan molskahtamisen sijaan.

Koko perheen musikaalihetki

Esitys korostaa mukavasti yhdessä olemisen iloa. Musiikki on sopivan rentoa eikä kosiskele lapsia liikaa. Laulut soivat hienosti, ja meininki kantaa loppuun saakka. Näyttelijät tekevät hyvää työtä. Kestoltaankin esitys on perheystävällinen, hiukan yli tunnin.

Hiukan jäin miettimään maskeja: susi on tietenkin hurjan harmaa, mutta possut ovat myös aniliinin-violeteissa maaleissaan aika kummia, vähän kuin possuja ulkoavaruudesta. Osa pienistä katsojista pelästyi selvästi, kun ikäraja on vain kolme vuotta.Toisaalta oli hauskaa nähdä nuorten katsojien innostus ja kannustushuudot! Heistä kasvaa hyviä ja tärkeitä katsojia tulevaisuudessa.

Tiedot

Kolme pientä porsasta

Musiikki ja teksti: George Stiles ja Anthony Drewe
Käännös: Samuel Harjanne ja Hanna Kaila
Ohjaus: Samuel Harjanne

Rooleissa:  Sami Uotila, Hanna Kaila, Antti Korhonen, Saara Lehtonen, Antti LJ Pääkkönen
Koreografia: Jari Saarelainen
Lavastus: Juho Lindström
Puvut: Johanna Tikkanen
Hiukset ja maskit: Freja Täck
Artwork: bOhEmE
Tuottaja: Rasmus Mononen
Tuotanto: Polar Illusions Theatrical Productions yhteistyössä KokoTeatterin kanssa

Ensi-ilta 12.9.2014

Ikäsuositus 3-vuotiaasta ylöspäin

Esityksen kesto vähän yli tunti