Julkaistu: 18.09.2014

Dead Line

Dead line – näkökulmia kuolleeseen viivaan on elävä installaatio.

”Kaikki ovat joskus olleet siinä tilanteessa, että deadline lähestyy. Yleensä sitä alkaa tehdä kaikkea muuta, käyttää aikaa toissijaiseen puuhailuun”, nukketeatteritaiteilija Riina Tikkanen kuvaa.

Tikkanen ja hänen kolme kollegaansa, Johanna Kultala, Niina Lindroos ja Elina Putkinen, ovat lähestyneet tätä maagista sanaa nykynukketeatterillisin keinoin.

”Keskeisenä teemana on ollut tutkia, mitä meissä deadlinen lähestyessä tapahtuu. Ja mitä kaikkea muuta se voi tarkoittaa, kun se erotetaan kahdeksi sanaksi. Tuloksena on aika absurdejakin asioita, kuten kuollut viiva tai kuollut repliikki”, Tikkanen sanoo.

Kyseessä on tiistaina 23.9. ensi-iltansa saava Dead Line – näkökulmia kuolleeseen viivaan, mutta esityksen sijaan tekijät puhuvat mieluummin esityksellisestä iltamasta.

”Olemme halunneet luoda katsojalle turvallisen paikan, iltaman, jonne on mukava tulla”, Tikkanen toteaa.

Tässä teoksessa paikalla onkin erityisen suuri merkitys. Dead Line nimittäin tapahtuu taidegalleriassa, Ruoholahden Forum Boxissa.

Elävä installaatio galleriatilassa

Nukketeatterin erottaa muusta teatterista paitsi tietysti nuket tai esineet ja niiden animointi, henkiin herättäminen, myös sen materiaalisuus ja visuaalisuus yleisesti. Dead Line keskittyy kiinnostavalla tavalla tähän nukketeatterin kuvataiteelliseen puoleen.

Dead Line on performanssityyppinen esitys, oikeastaan installaatio, jonka lähtökohta on nukeissa ja niissä tapahtuvissa muodonmuutoksissa”, Niina Lindroos kuvaa.

”Installaatio joka liikkuu, herää eloon”, Tikkanen täydentää. ”Kohtaukset tapahtuvat gallerian eri tiloissa, ja nuket ovat samalla myös taideteoksia.”

Forum Boxin perjantaina 5.9. avattu Juhlavuosinäyttely nro#3: Catch, jossa on mukana 11 nuorta kuvataiteilijaa, nivoutuu osaksi esitystä. Galleriatila muokkaa luonnollisesti myös katsomiskokemusta.

”Taidenäyttelyä galleriassa katsotaan eri tavalla kuin teatteria”, Tikkanen toteaa.

Lindroos on tehnyt nukketeatteriesityksiä galleriatiloihin aiemminkin. Hänen ja kuvataiteilija Elina Minnin paperiteatteriesitys Emma Ecksteinin piina nähtiin viime vuonna Helsingissä Sorbus Galleriassa ja nykytanssia ja nukketeatteria yhdistelevän Muotokuvan näkymättömyydessä Lindroos ohjasi pari vuotta sitten Forum Boxiin. Kovin yleistä nukketeatterin tuominen taidegalleriaan ei kuitenkaan ole. 

Tilaan liittyy myös haasteita, erityisesti valaistuksen ja akustiikan suhteen.

”Yhtäkkiä ei olekaan käytettävissä profiiliheittimiä joilla saa luotua täydellisen valokäytävän nukeille. Valoilla pystyy myös rytmittämään, vaihtamaan tunnelmaa. Nyt se pitää ratkaista jollain muulla tavalla”, Tikkanen pohtii.

Samalla viivalla

Yksi teoksen lähtökohdista on ollut samalla viivalla oleminen, Tikkanen ja Lindroos kertovat. Sillä he tarkoittavat, ettei esityksessä ole erikseen ohjaajaa, esiintyjiä, nukenrakentajaa, puvustajaa tai lavastajaa vaan kaikki tekevät kaikkea. Se on nukketeatteriproduktioille tyypillistä.

”Olemme opiskeluajoista lähtien tottuneet olemaan moniosaajia”, Lindroos toteaa.

Kaikki neljä nykyään Helsingissä asuvaa naista ovat valmistuneet Turun ammattikorkeakoulun nukketeatterilinjalta.

Jatkoa on jo tiedossa, sillä Dead Line on vuosina 2014–2016 toteutettavan esityssarjan avausosa.

”Ajatuksena on viedä nukketeatteria sinne, missä sitä ei ole hirveästi tehty”, Tikkanen sanoo, ja kaksikko alkaa muistella Turussa 2010–2011 järjestettyjä suosittuja Punch Night Fever -baarinukketeatteriklubeja, jota Lindroos oli tuottamassa.

”Se oli silloin kun nukketeatterilinjaa oltiin viimeksi lopettamassa”, Lindroos toteaa.

Aihe on taas ajankohtainen, sillä Turun arvostettu nukketeatterilinja, Pohjoismaiden ainoa korkeakoulutasoinen nukketeatterikoulutus, on jälleen kerran päätetty lopettaa. Ehkäpä seuraavaksi onkin sitten baarinukketeatterin aika?

Mutta sitä ennen galleriaan!

Tiedot

Dead Line - näkökulmia kuolleeseen viivaan

Johanna Kultala, Niina Lindroos, Elina Putkinen, Riina Tikkanen

Ensi-ilta Forum Boxissa 23.9.2014 klo 19.

Muut esitykset 24., 25., 26., 27.9. klo 19.