Julkaistu: 28.08.2014

Touch of Gravity

Kuva: Jonas Lundqvist
Susanna Leinosen uutuus kuudelle tanssijalle hypnotisoi ja vie mukanaan.

Koreografi Susanna Leinonen on uutuusteoksessaan Touch of Gravity tarttunut tanssin ikuisuusaiheeseen, painovoiman kokemiseen ja painottomuuden illuusioon.

Aiheeseensa Leinonen pureutuu visuaalisesti vahvalla koreografialla, jonka nyansseja Joonas Tikkasen kohtalokkaat valot korostavat. Upeat valokiilat välillä näyttävät, välillä peittävät tanssijoiden liikettä. Ne luovat teokseen monumentaalisuutta.

Mielikuva yhdestä organismista

Susanna Leinonen työskentelee taitavasti eri tekniikoiden välimaastossa. Hän on löytänyt ryhmäänsä kuusi valovoimaista naista, jotka ovat sisäistäneet koreografin vaativan liikekielen. Tanssijoiden läsnäolo on vakuuttavaa. Sanni Giordani, Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Aksinja Lommi, Liisa Pietikäinen ja Elisa Tuovila myös tanssivat taitavasti yhteen. He luovat mielikuvan yhdestä organismista, josta yksittäiset hahmot aika ajoin irtautuvat luomaan omaa maailmaansa.

Painottomuuden tunnetta teokseen tuovat Jouka Valkaman videot, joilla tanssijat tuntuvat leijuvan avaruudessa. Painottomassa tilassa kivettyneet naamiot putoavat kasvoilta ja rikkoutuvat. Ehkä kivi putoaa sydämeltä, huolet väistyvät, jos saavuttaa painottomuuden tunteen. Olemisen sietämätön keveys?

Metalliromun ryskettä

Leinosen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, säveltäjä ja äänisuunnittelija Kasperi Laineen äänimaailmassa kuulee metalliromun ryskettä, joka sulaa herkkään melodiaan. Myös äänimaailma tukee ja lisää visuaalista näyttämökuvaa, tosin aika ajoin jopa lyö sen päälle voimakkuudellaan. Silti intensiivisyys on yhteistä.

Yhteistä kuvaa luovat myös Erika Turusen suunnittelemat vaihtelevat asut.  Ihastuttavasti Turunen seuraa Leinosen uran teoksia ja niiden vaatetuksia viitteellisellä joutsenhameella. Balettitutusta on jäljellä vain siivu, sekin on musta, mustien housujen lähes näkymätön koriste.

Touch of Gravity sai ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa, mutta siirtyy syyskuussa Stoaan, jonka residenssikoreografi Leinonen on.

Tiedot

Touch of Gravity

Koreografia Susanna Leinonen
Tanssijat Sanni Giordani, Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Aksinja Lommi, Liisa Pietikäinen ja Elisa Tuovila
Valosuunnittelu Joonas Tikkanen
Pukusuunnittelu Erika Turunen
Videot Jouka Valkama
Visualisointi Susanna Leinonen, Joonas Tikkanen ja Jouka Valkama
Äänisuunnittelu Kasperi Laine

Kesto 60 min

Paikka: Stoa, Teatterisali

Esitysaikataulu:

to 25.9.2014 klo 19
pe 26.9. klo 19
la 27.9. klo 19
su 28.9. klo 15