Julkaistu: 07.08.2014

Stage-festivaali 2014

No99: Wednesday. Kuva: Kulla Laas
Korjaamon Stage venyy performanssista klassikkotulkintoihin.

Korjaamolla järjestettävä Stage-festivaalia 13.8.-24.8. on tänä vuonna ollut kuratoimassa kolme erilaista teatterin asiantuntijaa, joiden ehdotuksista Raul Grünstein ja Jonathan Fogelholm kokosivat tämän vuoden kokonaisuuden.

”Alusta saakka oli selvää, ettemme lähde rakentamaan kokonaisuutta minkään teeman ympärille. Syntyi heterogeeninen kokonaisuus, joka kuitenkin pysyy joissain raameissa. Se on ollut ennenkin Stage-festivaalille ominaista”, sanoo tuottaja Fogelholm.

”Valitsijaraadin heterogeenisyys näkyy ohjelmassa joka venyy lähes performanssimaisista esityksistä tekstilähtöisiin klassikkotulkintoihin. Forced Entertainmentin kahden esiintyjän Tomorrow´s Parties sekä seitsemän teatterin yhteistyönä toteutettava, Mikko Roihan ohjaama Minna Canthin Sylvi edustanevat ääripäitä.”

Teatteria intuitiivisesti

Erityisesti nykyteatteriin perehtyneen kuraattori Rickhard Borgströmin kansainvälisten verkostojen vaikutus näkyy, samoin voi havaita Raija-Liisa Seilon pitkän kokemuksen festivaalin suunnittelemisesta. Nuori ohjaaja Lauri Maijala seuraa teatteria intuitiivisesti.

”Olin Lauri Maijalan kanssa katsomassa teatteria Venäjällä. Minua jännitti mennä katsomaan esityksiä, koska en osannut kieltä. Maijala kuitenkin sanoi, ettei ole olennaista ymmärtää kaikkea, vaan se fiilis, mitä esityksestä välittyy on tärkeintä. Ja hän oli oikeassa. Teatteri on niin paljon muutakin kuin tekstiä.”

Fogelholm ei ole nähnyt kaikkia festivaalille tulevia esityksiä. Hän itse odottaa kaikkein eniten nuoren virolaisohjaaja Lauri Laglen Wednesdayta, jona esittää maailmalla hyvin tunnettu virolaisryhmä No99. Ryhmä tunnetaan virtuoottisesta näyttelemisestä ja rohkeista kokeiluista.

Norjalainen Verks Produsjoner on myös tuttu vieras Suomessa ja Stagessa. Tällä kertaa nähdään heidän Stalker-tulkintansa. Dokumentaarisen aineiston kanssa ennekin toiminut ryhmä hyödyntää versiossaan ihmisten muistoja elokuvasta sekä heidän kertomiaan pieniä tarinoita ja anekdootteja ajalta, jolloin heidän identiteettinsä oli vielä hauras.

Kotimaisista esityksistä festivaalille valittiin kiitosta niittäneitä esityksiä maakunnista, kuten Kokkolan kaupunginteatterin päivitetty tulkinta Jussi Parviaisen Jumalan rakastajasta sekä lähinnä Turun seudulla esiintyvän Kolmas tila ryhmän Berg Heil! Nietzscheläisiä vaelluslauluja.

Nuoret venäläiset teatterintekijät

Olga Mukhinan käsikirjoittama ja Lev Erenburgin ohjaama U-esitys tutustuttaa suomalaiskatsojat nuorten venäläisten teatterintekijöiden ajatteluun. Esitys kertoo monenlaisista rakkaustarinoista ja rakkauden etsimisestä.

Stagen ohjelmistoon on aina sisältynyt venäläisvierailuja, samoin nyt. Erityisestiä Fogelholmia kiinnostaa nuorten venäläisten teatterintekijöiden ääni, joka Stagen esityksissä tulee kuulumaan.

Nuorten Lubov Strigackin ja Aleksey Zabekin Kedy palkittiin kansainvälisellä Venäjän nuoret teatterit 2013 -festivaalilla ja Pietarissa Young Theatre Award Breakout –tapahtumassa.

”Nuoruudessa on aina paljon samaa vaikka kulttuurit olisivat hyvin erilaiset.”

Stagelle on syntynyt myös venäläistaustaisten vakiokatsojien joukko, jotka Stage haluaa huomioida.

Pitkään jatkunut kulttuuriyhteistyö venäläisten teatteriryhmien kanssa innoitti puimaan suhdetta naapuriin tarkemmin.

”Tänä vuonna Stagen yhteydessä järjestetään myös Venäjä, läheisemme -niminen paneelikeskustelu Suomen ja Venäjän suhteesta.”

Tiedot

Stage-festivaali 2014

Korjaamo Teatteri 13.–24.8.2014