Julkaistu: 07.08.2014

Postimies Pate

Kuva © 2014 RGH Pictures and Classic Media. All rights reserved.
Lasten suosikkiposteljooni ei ole oma itsensä.

Tuskin kukaan alle kouluikäisen vanhempi on voinut välttyä Postimies Patelta, Suomen tv:ssä jo vuodesta 1984 seikkailleelta animaatiosankarilta. Pienessä Viherlaakson kylässä kirjeet ja paketit perille toimittava perheenisä on joutunut yli 30-vuotisen uransa aikana moneen kommellukseen, mutta lopputulos on aina ollut onnellinen. Voi kunpa saman voisi sanoa brittiposteljoonin ensimmäisestä pitkästä elokuvasta. 

Postimies Pate -elokuva (Postman Pat: The Movie – You Know You’re the One, 2014) saa Suomen ensi-iltansa suurten odotusten keskellä. Kohdeyleisö, päiväkoti- ja esikouluikäiset lapset, tuntevat Patensa läpikotaisin. Kupletin juoni on aina ollut sama: postimies saa toimitettavakseen jännittävän paketin, jonka sisällöstä riittää hupia kaikille kyläläisille.

Matkan varrella kompastellaan koomisesti, ja aikuisista tehdään hellää pilaa. Lapsihahmot ovat keskeisissä rooleissa tarinoissa, joiden tiimellys hykerryttää hirvittämisen sijaan.

Myös erilaisuuden tarkastelu on ollut yksi Postimies Paten vahvuuksista. Esimerkiksi eri etniseen ryhmään kuuluminen tai lapsen istuminen pyörätuolissa ovat Viherlaaksossa täysin arkipäiväisiä ilmiöitä. Kaikkia tarvitaan, olit sitten höpsö poliisi, kissa, kahvilanpitäjä, vanhus tai villikko.

Harmittava suunnanmuutos

Erikoislähettipalveluun keskittyneen miekkosen vartinmittaiset seikkailut ovat edustaneet lastenviihteen leppoisinta ja siksi turvallisinta antia. Postimies Paten perusidea lämminhenkisestä yhteisöstä, joka puhaltaa yhteen hiileen, on pysynyt samana kolmen vuosikymmenen ajan. Juuri siksi Pate-elokuvan suunnanmuutos tuntuu väärältä ja harkitsemattomalta.

Elokuvassa Pate haaveilee vievänsä Saara-vaimon matkalle Italiaan. Odottamattomassa rahapulassa posteljoonin on keksittävä vaihtoehtoinen suunnitelma romanttisen etelänloman toteuttamiseksi. Hän osallistuu television kykykilpailuun, jonka päävoitto on suora ratkaisu Paten pulmaan.

Pate hurmaa hämmästyttävillä laulunlahjoillaan uusia talentteja etsivän raadin, jonka nokkamies Simo Kovela muistuttaa jo nimensäkin puolesta Idols-tuomari Simon Cowellia. Välittömän menestyksen huumaamana Pate lähtee Lontooseen ja unohtaa hetkiseksi entisen työnsä.

Katala kollega Edvin Piinala käyttää Paten poissaolon hyväkseen. Pian Viherlaakso täyttyy kiiluvasilmäisistä Pate-roboteista, joilla postitoimisto aikoo korvata entisen luottomiehen Jessi-kissoineen. Oikean Paten ja Jessi-kissan on pistettävä taas kerran tuulemaan.

Televisionkatsojat ovat jo kotvan saaneet totutella tietokoneanimoituun Pateen, mutta vasta elokuvan kohdalla kontrasti alkuperäiseen nukkeanimaatioon tuntuu todella räikeältä. Ulkoasu muistuttaa Palomies Samia, toista tv-suosikkia, jonka visuaalinen ilme on kliinisyydessään korostetun eloton.

Postimies Patelle tämä suunnanmuutos on todellinen karhunpalvelus, sillä lattea kuva kadottaa hahmoihin oleellisesti liittyvän lämpimän inhimillisyyden. Saman tekee kosiskeleva juoni, jonka nokkeliksi oletetut nyökkäykset populaarikulttuurin suuntaan ovat tympeän kosiskelevia.

Lupaavasti alkava elokuva on paikoitellen myös yllättävän synkkä ja pelottava, mikä saattaa järkyttää yhtä lailla nelivuotiaita kuin aikuisia. Tarinoiden ja hahmojen ajanmukaistamisessa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta Paten kohdalla alkuperäisen idean hukkaaminen tuntuu raskauttavalta. Postimiehen nostalginen charmikkuus loistaa poissaolollaan.

Tiedot

Postimies Pate -elokuva

ENSI-ILTA 8.8.2014

Postman Pat: The Movie – You Know You’re the One

Iso-Britannia 2014

OHJAUS Mike Disa

SUOMENKIELISEN VERSION ÄÄNITYS JA OHJAUS: Markus Degerman, Hans Halmari

KÄÄNNÖS: Tarja Dibaja

SUOMALAISISSA ÄÄNIROOLEISSA Ilkka Merivaara, Juha Varis, Juha-Pekka Mikkola, Rinna Paatso, Antti L.J. Pääkkönen


KESTO 82 min