Julkaistu: 28.08.2014

Dreamteam

Kuva: Vertti Teräsvuori
Kansallisteatterin uutuus on mainio moderni komedia elämänhallinnan konsultoinnista.

Kansallisteatterin syyskausi Pienellä näyttämöllä avautuu Minna Nurmelinin mainiolla modernilla komedialla. Nurmelin vastaa myös ohjauksesta. Dreamteam käsittelee oivallisesti aikamme hullunkurista ilmiötä: konsultointia ja elämänhallinnan ohjaamista. Meillehän markkinoidaan joka suunnalta konsultointia, koska ajatellaan, että kukaan ei osaa hoitaa enää arkielämäänsä itse.

Yrityksen ytimessä

Neljä enemmän tai vähemmän sekaisin olevaa naista, joita esittävät  Minttu Mustakallio, Katariina Kaitue, Paula Siimes ja Sari Puumalainen, päättävät pistää pystyyn ”unelmatiimin” vilpittömänä halunaan… niin,  tehdä mitä? Ainakin auttaa muita elämänhallinnassa. Koko firman idea jää melko hämäräksi. Siitä tietää vain energinen ja omalaatuinen primus motor Mia, jota Mustakallio oivallisesti esittää. Toki kullakin roolilla on oma ”osaamisalueensa”. Juoni on selkeä ja yksinkertainen: siinä seurataan nelikon yrityksiä saada yritys käyntiin.

Nurmelin on saanut kirpeän oivaltavasti mukaan muotitermejä ja ideoita, joista naiset innoissaan tai huomaamattaan keskustelevat. Osansa saavat mindfulness, jooga, huijarisyndrooma, jopa Eckhart Tollen lanseeraama ”kärsimyskeho”.

Mehukkaita väärinymmärryksiäkin tapahtuu. Mian huolettomasti ilmaan heittämä ja terapeuttiseksi tarkoittama ”rakastan sinua” muuttuu Kaitueen roolihahmon Eevan mielessä lupaukseksi suhteesta.

Mainio nelikko

Naisnelikko tekee yhdessä näyttämöllä erinomaista työtä. Innostunut ja samalla epävarma kehonkieli ilmeineen, merkitsevät katseet ja muut tulkinnan pienet nyanssit ovat upeasti hallussa. Nelikon kesken on jatkuva valtapeli jännittävästi käynnissä. Kuka on kenenkin kaveri ja kuka milloinkin vetää tilannetta? Hysteriankin rajoilla käydään mehukkaasti.

Välillä dialogi yltyy raivareiksi. Pomo-Mian hullu idea lähteä tiimin kanssa etelän aurinkoon ja kiivetä vuorelle purkaa kuitenkin valtarakenteet ja puhdistaa pöydän. Jokainen kaipaa lopultakin vain hyväksyntää ja kaveria. Kukaan ei halua tulla potkituksi ulkopuolelle.

Tällä kertaa etenkin Minttu Mustakallio nousee roolissaan esiin salaperäisenä, puumamaisesti liikkuvana ja oudosti vetoavana hahmona. Mustakallion työskentelyssä on vinkeää hulluutta, huumoria ja karismaa, joka väkisinkin vetää katsojan mukaansa. Hänen oudoille jutuilleen nyökkäilee huomaamattaan.

Modernia satiiria

Katri Renton lavastus avautuu ensin vähän hämmentävänä lautakasana. Torneiksi pinotut tyhjät trukkilavat ovat kuitenkin hauska oivallus: jotakin jämäkkää on, jolle pinota jotain, kun vain tietäisi mitä… Kakkospuoliskon aurinkorannan tausta on luotu roisisti matkailumainoksista. Unelmat myyvät. Kalle Chydeniuksen äänimaailma sykkii modernin hakkaavana, kuin kiihtynyt sydän.

Tällaisessa esityksessä jää miettimään dilemmaa, joka syntyy, kun kirjoittaja on myös ohjaaja. Onko hän liian lähellä tekstiään? Nurmelinin ohjaus on välillä vaarassa muuttua liian staattiseksi jutusteluksi, mutta sudenkuopat kuitenkin vältetään. Taitava näyttelijänelikko pitää huolen siitä, että katsottavaa ja oivaltavaa huumoria riittää.  Esitys on tyylikäs moderni komedia ja satiiri. Varsin piristävä syksyn avaus Kansallisteatterilta.

Tiedot

Minna Nurmelin:

Dreamteam

Rooleissa:  

Katariina Kaitue, Minttu Mustakallio, Sari Puumalainen ja Paula Siimes

Ohjaus:  Minna Nurmelin
Lavastus:  Katri Rentto
Puvut:  Anna Sinkkonen
Valosuunnittelu:  Kare Markkola
Äänisuunnittelu:  Kalle Chydenius
Naamiointi:  Jani Kylmälä
Dramaturgi:  Michael Baran

Ensi-ilta Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 21.8.2014

Kesto: 1 tunti 50 min