Julkaistu: 12.08.2014

Bill Burns

Bill Burns, Meeting of the Board (after Brion Gysen and William Burroughs), 2011.
Bill Burns purkaa taidemaailman valtarakenteita.

Valokuvagalleria Hippolytessä esillä oleva, kanadalaisen käsitetaiteilijan Bill Burnsin (s. 1957) näyttely jatkaa Hippolyten ja Koneen Säätiön ylläpitämän Saaren kartanon taiteilijaresidenssin yhteistyöstä syntyneiden näyttelyiden sarjaa.

Taiteilija puhuttelee kuraattoria

Burnsin teosten keskiössä ovat niin kutsutun taidemaailman merkittävimmät vaikuttajat, kuraattorit ja eri instituutiot. Hänen esillä olevat teoksensa kiertyvät tavalla tai toisella näiden ”nimien” ympärille. Burnsin teokset ovat pienoismalleja ja -veistoksia, valokuvia, valokuvadokumentaatioita, piirustuksia, videoita ja installaatioita.

Burns on tehnyt näistä ihmisistä pieniä veistoksia, kirjoittanut heidän nimiään liitutauluun erilaisiin listoihin sen mukaan, ovatko he olleet hänen urallaan avuksi vai eivät. Burns puhuttelee, kommentoi, maanittelee ja jopa rukoilee näitä ”nimiä”. Burns pyytää heitä muistamaan, suojelemaan tai tukemaan itseään (ja taiteilijoita). Hän on erilaisissa taidetapahtumissa muun muassa lennättänyt lentokoneen perässä näitä lyhyitä lauseita ja kirjoituttanut niitä museoiden sisäänkäyntien yläpuolelle.

Kaupallisuuden kritiikkiä

Kun kysyin Burnsiltä, onko hänen teoksensa kritiikkiä taidemaailmaa kohtaan, hän vastaa sen olevan enemmänkin kritiikkiä kapitalistista järjestelmää kohtaan. Hiljainen ja hieman ujonoloinen Burns onkin kritisoinut teoksissaan myös rahan ylivaltaa suhteessa luontoon, esimerkiksi kotimaansa Kanadan öljyntuotantoon liittyen.

On hieman vaikea saada selville, mikä Burns on loppujen lopuksi miehiään ja mitä hän taiteellaan tavoittelee. Onko hän maailmanparantaja vai omaa uraansa rakentava, saman taidemaailman huipulle pyrkivä taiteilija, jota hän itse kritisoi? Asia jääkin varmaan ihan tarkoituksellisesti auki.

Kenelle taidetta tehdään?

Burnsin taide on osa käsitteellistä, taidemaailmaan itseensä kohdistuvaa viittausten ja kommentointien verkostoa. Hänen teoksensa voivatkin herättää perustavanlaatuisia kysymyksiä taiteen tekemisen merkityksistä ja taidemaailman sisäisistä rakenteista.

Miksi taidetta loppujen lopuksi tehdään ja kenelle? Näihin kysymyksiin tulee kenties joitain vastauksia näyttelyn yhteydessä järjestettävien keskustelutilaisuuksien myötä.

Tiedot

Bill Burns

The Bill Burns Show
13. – 31.8.2014
Valokuvagalleria Hippolyte
ti-pe 12-17, la-su 12-16
Yrjönkatu 8-10, sisäpiha
ilmainen sisäänpääsy
p. 09-612 33 44

Keskustelutilaisuudet:
14.8.2014, 17.00: The Veblen Good
Bill Burns, Taru Elfving & Marja-Terttu Kivirinta
Keskustelu englanniksi

22.8.2014, 17.00: Taiteilija vallassa
Kati Kivinen, Jani Ruscica & Satu-Minna Suorajärvi
Moderoija Jussi Koitela
Keskustelu suomeksi