Julkaistu: 16.06.2014

Kuudes Silmä

Helsinkiläiskokoonpano soittaa keskivertoa kolhompaa musaa.

Kuudennelle linjalle kerääntyy viikko juhannuksen jälkeen oivallinen kattaus kotimaista powerpoppia, bluespaahtoa ja iskelmärokkia. Kyseiset kokoonpanot juhlivat harvoin Anttilan levylistan kärjessä, mutta niillä on vankka kannatus pienillä klubeilla.

Kattauksen äkäisintä laitaa edustaa Kuudes Silmä, nelihenkinen ja mustanpuhuva bändi, joka kuitenkin lataa melankoliansa täyteen piikkejä ja punkkia. Vuonna 2010 perustettu kokoonpano oli alusta asti määrätietoinen genrensä suhteen. Musiikki on kolhoa postpunkkia, ja nimenomaan suomeksi laulettua.

Kokoonpanossa on sittemmin tapahtunut muutoksia – alkuperäinen laulaja ja kiipparisti lähtivät muiden projektien pariin – mutta musiikin suuntaa ei olla vaihdettu. Nyt bändissä vaikuttavat Alisa Konovalova rummuissa, Matti Reinola bassossa, Pinni Koskimies synassa sekä Jere Lehmus, joka siirtyi kitaran varresta myös mikrofonin ääreen.

Jotain uutta, enemmän vanhaa

Kuudes silmä julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa viime vuoden puolella. Yksitoista kappaletta kantavat nimiä kuten Ihmisraunio, Kuollut mies, Pimeys ja Tuomittu. Tunnelma on suoraan kahdeksankymmentäluvun mustahuulien ja uuden aallon tylytyyliveikkojen levyhyllystä. Tanakka tahti ja tyly ote pitävät huolen siitä, ettei murheen laaksossa kuitenkaan vaelleta liian syvällä.

Bändin nimeä kantavan levyn arvioissa mainittiin uskollisesti Musta Paraati, jonka bändiläiset ovat myös maininneet vaikuttajakseen, mutta sillä soi myös myöhempi Ratsia. Kotimaisten lisäksi vaikutteita on haettu myös ulkomailta, Curea ja Killing Jokea myöten. Esikoinen saikin huomiota – enimmäkseen kiittävää – muun muassa perinnetietoisuudestaan.

Ja levy kelpasi myös ostajille. Keväällä siitä otettiin toinen painos, jossa mustat kannet olivat vaihtuneet valkoisiin.

Synkkiä sukulaisia

Punkin, postpunkin ja kotimaisen kolhon uuden aallon perinteistä on löytänyt innoittajansa pari muutakin uudehkoa bändiä. Helsinkiläinen Apathetics sivuaa samoja linjoja, vaikkakin ilman synaa ja englanninkielisin tekstein, ja helsinkiläiskouvolalainen Maailmanloppu roiskii tummaan soppaansa myös hardcorea.

Kuudes Silmä –bändillä on yhteys molempiin. Jere soittaa Apatheticsissa bassoa ja Alisa kitaraa. Yhdessä Maailmanlopun kanssa kokoonpano on puolestaan tehnyt viimeisimmän levytyksensä, tammikuussa julkaistun seiskatuumaisen ep:n.

Tiedot

Kuudes Silmä

Kuudes Silmä: Kuudes Silmä (Combat Rock Industry)

Punkkirokki II

28.6.2014

Kuudes Linja (Hämeentie 13)

Kuudes Silmä, Panssarijuna, Jätä jämät, Spectral Rays, Van Dammes, First Times, Lähtevät Kaukojunat, Kaupungin Valot

9,50€

29.8.

Kuudes Linja (Hämeentie 13)

Kuudes Silmä, INVSN

13 €