Julkaistu: 02.05.2014

Täynnä elämää!

Kuva: Mitro Härkönen
Täynnä elämää! kertoo Ratsia-yhtyeen nokkamiehen tuntemattomaksi jääneen tarinan.

Jyri Honkavaaran kohtalo oli kiinnostanut minua jo kauan. Mitä tapahtui 80-luvun alun rockin superlahjakkuudelle?” sanoo käsikirjoittaja Jyrki Pylväs.

Honkavaara ponnahti Pihtiputaan lukiosta kansalliseen tietoisuuteen vuonna 1979 ja oli yhden tuon ajan suosituimpien yhtyeiden keulakuva. Sitten laulaja-lauluntekijä katosi julkisuudesta.

”Alun perin innostajanani toimi Pauli Kallion ja Kyky Ahosen Maalaispunkin päiväkirja, jossa palataan yli kolmenkymmentä vuotta taaksepäin, aikaan, jolloin punk muutti suomalaista rockia. Halusin tietää lisää Honkavaarasta. Ja kun kukaan ei ollut ottanut hänestä selvää, niin päästin sitten punk-henkisesti tehdä tuon selvityksen ihan itse.”

Pylväältä kului lopulta taustatyöhön, näytelmän kirjoittamiseen ja esityksen valmistamiseen kolme ja puoli vuotta. Pisin vaihe oli taustatyö. Hän haastatteli Honkavaaran tunteneita ihmisiä, joitain heistä useampaan otteeseen. Haastattelut saattoivat venyä nelituntisiksi istunnoiksi.

”Olen kulkenut tiivisti Honkavaaran jäljillä ja materiaali olisi lopulta riittänyt vaikka tv-sarjaan. Olen kerännyt eräänlaista Honkavaara-folklorea.”

Vilpittömyys oli avainsana

Pylvään mukaan Honkavaaran musiikissa vilpittömyys oli avainsana. Se oli positiivista ja voimauttavaa.

Pylväästä oli kiinnostavaa päästä seuraamaan sitä, miten juuri muita ihmisiä näin kovasti inspiroineen ihmisen elämästä tuli traaginen.

”On katkeransuloisen ironista, että tyyppi, joka tekee tällaisia biisejä, päätyy sellaiseen kohtaloon. Tässä esityksessä olemme koko ajan sen kysymyksen äärellä. Vastaavan kohtalon ovat kokeneet monet muutkin toisia ihmisiä esimerkillään inspiroineet taiteilijat.”

70-luvulla Honkavaara seurasi brittilehdistöstä Lontoon ja New Yorkin musiikkimaailman kuulumisia. Hän myös kirjoitti itse 70-luvulla pienlehtiin. Energiaa riitti. Honkavaara teki noin 40 biisiä, joista Täynnä elämää! -esitys ammentaa.

Honkavaara teki musiikkia vielä Ratsia-yhtyeen hajoamisen jälkeenkin, muttei koskaan enää saavuttanut samanlaista asemaa. Hän ei päässyt eteenpäin ja jumittui lyömään päätään seinään, myös runsas päihteiden käyttö hankaloitti elämää. Honkavaara tunnetusti ihaili Jim Morrisonin itsetuhoista elämäntyyliä. Honkavaara kuoli 37-vuotiaana.

Punk-estetiikkaa

Täynnä elämää! on yhtä aikaa sekä keikka että teatteriesitys, joka noudattaa pelkistettyä punk-estetiikkaa. Teksti, näyttelijäntyö ja musiikki pysyvät tärkeimpinä. Pääosiin on saatu kaksi näyttelijä-muusikkoa: Tomi Alatalo ja Antti Laukkarinen. Teatteriesityksiä verrataan keikkoihin nykyään yhä useammin, sillä monet teatterintekijät haluavat yhdistää musiikin ja teatterin tekemisen entistä tiiviimmin.

”Minulle rock on eräänlaista kansantaidetta. Teatterissa usein katsotaan asioita vähän ammattimaisemmin ja etäämpää, ei olla samalla tavalla tekemisen sisällä kuin punkissa tai rockissa. Tämä esitys eroaa myös teattereiden perinteisistä Piaf- ja Jaques Brel -illoista.”

KokoTeatterissa 2.5. ja 18.5. nähtävä esitys on ilman omaa vakituista tilaa toimivan, kokeellisiin esitysproduktioihin erikoistuneen teatteriryhmä Circus Maximuksen tuotanto. Se tulee myös kiertämään ympäri Suomea. Helsinkiin tulee lisäesityksiä syksyllä.

”Haastattelujen myötä sain koko ajan kuulla, miten tärkeää hänen musiikkinsa oli ihmisille ollut. Ja jotain aivan ihmeellistä voimaa saan itsekin tästä musiikista. Kun tätä kuuntelee, niin tuntuu, että on taas 17-vuotias ja elämä edessä.”

Tiedot

Täynnä elämää!

Työryhmä

Käsikirjoitus: Jyrki Pylväs

Ohjaus: Perttu Leinonen

Visualisointi: Jere Kolehmainen

Lavalla: Tomi Alatalo ja Antti Laukkarinen

Tuotanto: Teatteri Circus Maximus

Esitykset KokoTeatterissa 2.5.2014 ja 18.5.2014