Julkaistu: 21.05.2014

Sulattamo-festivaali

The Lost Cosmonauts esiintyy Sulattamo-festivaalin iltaklubilla.
Monitaidetapahtuma tuo yhteen osaamista ja innostusta.

Ensi viikonloppuna 23.-24.5. Helsinki kuhisee keväistä elämää. Yksi mielenkiintoisimmista ja varmasti mieleen jäävimmistä saattaa olla Sulattamo-festivaali, joka risteilee Suvilahden ja Kokoteatterin välillä. Sulattamo on monitaidetapahtuma ja osa Suomen Mielenterveysseuran järjestämää Mental Health Art Week- tapahtumaa.

Yksi tapahtuman pääorganisaattoreista, Eveliina Lafghani, ennättää hetkeksi kertomaan festivaalista ja taustoittamaan tapahtuman luonnetta.

- Idea isommasta jutusta ja Taiteen Sulattamo ry:stä  juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin teimme KokoTeatteriin yhteistyössä mielenterveyskuntoutujien kanssa esityksen Peili. Toisena ohjaajana kanssani oli Sesa Lehto. Prosessissa haluttiin antaa ääni ja tila ihmisille, joilla on valtava halu tehdä teatteria, mutta ei välttämättä mahdollisuutta siihen.

Energiaa ja ammattilaisuutta yhteen

- Haluttiin tavallaan sulattaa yhteen energiaa ja ammattilaisuutta. Esitys herätti valtavasti intoa ja mielenkiintoa ja näin syntyi tarve jatkaa työskentelyä mielenterveyskuntoutujien kanssa, Lafghani kertoo.

Erilaiset mielenterveyteen liittyvät asiat herättävät nykyisin sekä ahdistusta, että kiinnostusta. Millaisesta työskentelystä nyt on kysymys?

- Kannattaa muistaa, että mielenterveyskuntoutujia eivät ole pelkästään mieleltään sairaat, vaan myös monet, jotka ovat menettäneet elämänhallintansa tai työnsä vaikka jonkun kriisin takia. Ja hei, kuka tai mikä on normaali? Lafghani naurahtaa.

- Yritämme osaltaan purkaa mielenterveysongelmaisiin lyötyä stigmaa ja auttaa ihmisiä tekemään jotain mielekästä yhdessä.

- Korostan, että tarkoituksemme ei ole tehdä mitään ”taideterapiaa”, vaan antaa hyvin monipuolisia välineitä taiteen eri alueiden kokeilemiseen ammattilaisten johdolla. Eri kokeilut, ideoinnit ja demot tulevat päätymään jollakin tavalla johonkin myöhempään teokseen, mikä se sitten onkaan, kirja, biisi, leffa, näyttämöteos. Tämä on kannustin yhdessä tekemiseen, Lafghani lisää.

Festivaali kaikille

Viime vuosina on korostettu useissa yhteyksissä politiikankin puolella taiteen tekemisen hyvää tekevää ja yhteisöllisyyttä luovaa voimaa.  Onko festivaali sitten tarkoitettu enemmänkin kuntoutujille vai kaikille?

- No hei, tuossa vieressä pöydässä kuntoutujista koostuva pääryhmä tekee viimeisiä piirtojaan festivaalia varten! Kyseessä on iso kattaus monipuolista ohjelmaa, johon kaikki voivat tulla sekä tekemään, tai osallistumaan, tai vain hengaamaan hyvään meininkiin! Lafghani hehkuttaa.

Yhdessä tekemistä ja hengailua

Alan vakuuttua humaanista ideasta ja aikamoisesta tapahtumakattauksesta. On jos jonkinlaista työpajaa konemusiikin tekemisestä naamioihin ja improon, jopa graffitien tekemiseen!  Kumpikin ilta päättyy luonnollisesti jameihin. Erityisen huimalta vaikuttaa Häpeäpäiväkirja - mitähän se tarkoittaa?

- KokoTeatterissa Duha Elsayed pitää yllä omaa pajaa nimeltä Häpeäpäiväkirja, johon kuka tahansa voi tulla kirjoittamaan oman häpeäkokemuksensa. Tekstejä tullaan myöhemmin käyttämään mahdollisesti Q-teatteriin tulevassa produktiossa. Toistan, että kaikki täällä tehty tulee olemaan arvokasta materiaalia johonkin toiseen juttuun, eivät hetken katoavaa puuhastelua, Lafghani painottaa.

– Silti toivon, että kaikki tulevat paikalle avoimin mielin kokeilemaan, osallistumaan, tai vain hengailemaan. Teemme yhdessä hyvän happeningin ja tapahtuman!

Tiedot

Sulattamo-festivaali

 Monitaidetapahtuma Kalliossa 23.-24.5.2014

Tapahtumapaikat:

Kokoteatteri, Hämeentie 3

Nuorten toimintakeskus Happi, Sörnäisten rantatie 31

Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22,

Lepoinstituutti, Pääskylänrinne 10

Ohjelma: http://www.taiteensulattamo.fi/