Julkaistu: 20.05.2014

Sananvapaus & Spektaakkeli

Kuva: Johanna Tirronen
Sanna Kekäläinen raottaa yksityisyyden verhoa hypnoottisessa teoksessa.

Intiimissä kaksiosaisessa teoksessa Sananvapaus & Spektaakkeli koreografi, tanssija Sanna Kekäläinen katsoo sisäänpäin ja tarkastelee ihmisen seksuaalisuutta. Ensimmäinen osa on Sanna Kekäläisen oma soolo, Sananvapaus. Spektaakkeli-osassa näyttämön täyttää kaksi miestä, Janne Marja-aho ja Panu Varstala. Vaikka Kaapelitehtaan Pannuhalli on laaja ja avara tila, esiintyjät täyttävät sen vaikeuksitta.

Seksuaalisuus on rohkea teema, jonka esittämiseen Kekäläinen on viisaasti valinnut yksityisen ja pohdiskelevan linjan. Hän ei luennoi asioista suoraan yleisölle, vaan vähä vähältä käy syvemmälle kehoon ja mieleen. Katsoja pääsee osallisiksi taiteilijan huomioista ikään kuin sivustakatsojana. Silti esitys välttää myös tirkistelyn ajatuksen.

Yksityisyydessäkin on oltava turvapaikka. Kekäläiselle se on vihreä, pumpattava kumivene, jonka uumeniin hän lähes uppoaa. Veneen pohjalta on hyvä puhua aiheesta, joiden kuvastoa tulee esiin tanssiosuuksissa.

Toisessa osassa Janne Marja-aho ja Panu Varstala liikkuvat näyttämöllä laajassa ympyrässä. Yhdessä Niko Likaisen musiikin ja Heikki Paasosen valojen kanssa tunnelma hypnotisoi.

Miehet pysyttelevät lähes kiinni toisissaan, liikkuen kuin yksi orgaaninen olento. Kasvot ovat ilmeettömät, yhtenäinen tempo vie sisään ja yksityiseen. Ajatukset aktista ovat katsojan omassa päässä.  Toistuva nytkytys, joka siirtyy hitaasti kehon osasta toiseen, saa myös yleisön heijaamaan itseään samaan tahtiin.

Tiedot

Sananvapaus & Spektaakkeli

Speech & Spectacle

Käsikirjoitus , koreografia, teksti Sanna Kekäläinen

Esitys Sanna Kekäläinen, Janne Marja-aho, Panu Varstala

Valosuunnitelu Heikki Pasonen

Musiikki Niko Likainen

Kantaesitys 17.5.2014

Muut: 20.5. klo 19

22.5. klo 19

24.5. klo 19

26.5. klo 19

28.5. klo 19

Taiteilijatapaaminen 22.5. esityksen jälkeen.