Julkaistu: 14.05.2014

Jälkitila

Riikka Niemistön ja Maria Nupposen eri taiteenlajeja yhdistävä esitys syntyy jätemateriaaleista.

Kuvataiteilija Maria Nupponen, 30, ja esitystaiteilija Riikka Niemistö, 30, ovat tunteneet toisensa kouluajoista lähtien. Perjantaina 16.5. Galleria Huudossa ensi-iltansa saava esitys Jälkitila on kaksikon ensimmäinen yhteinen teos. 

”Meidän käsityksemme estetiikasta on osoittautunut yllättävän samankaltaiseksi, pelkistetyksi. Molempia kiinnostaa, mitä vähästä voi saada aikaan”, Nupponen sanoo.

Haastattelun edetessä on helppo uskoa taiteilijoiden näkemysten osuvan yksiin, sillä usein toinen jatkaa siitä mihin toinen lopettaa. Tähän tapaan:

”Alettiin kunnolla tehdä teosta jo viime syksynä…”, Niemistö selittää, ”… jolloin sen muodoksi vakiintui tilassa tapahtuva esitys”, Nupponen jatkaa. ”Kokeiltiin aluksi tavallista paperia…”, kertoo Niemistö, ”…mutta päädyttiin tuhoamaan ja repimään…”, kuvaa Nupponen, ”… ja se oli että vau!” Niemistö päättää.

Pieni budjetti lähtökohtana

Niemistö ja Nupponen käyttävät Jälkitilassa ainoastaan jätemateriaaleja, lähinnä pahvia ja sanomalehtipaperia. Syy oli alun perin varsin proosallinen.

”Emme saaneet esitykselle ulkopuolista rahoitusta, joten jouduimme miettimään budjettia. Päätimme käyttää mahdollisimman paljon roskamateriaaleja ja olla ostamatta mitään”, Niemistö kertoo.

”Mutta ei se ole ollut mikään tiukkaa sääntö vaan ainoastaan lähtökohta, josta etenimme siihen mikä materiaaleissa on visuaalisesti kiinnostavaa”, Nupponen toteaa.

”Ja kierrätysmateriaalit kyllä kiehtoivat jo valmiiksi”, Niemistö huomauttaa.

Budjetin sanelemasta pakosta ei muodostunut rajoitetta vaan päinvastoin hedelmällinen lähtökohta, josta syntyi kuvataidetta, performanssia, nykyteatteria ja fyysistä ilmaisua yhdistävä kokeileva esitys.

”Tarkoituksena on tutkia jälkien jättämistä, sitä mikä tulee asioiden jälkeen, sekä ajallisesti että toiminnallisesti. Toisaalta ’jälkitila’ viittaa myös mielentilaan, tunteeseen olemisena”, Nupponen kuvaa.

Kaaos ja järjestys

”Yhtenä lähtökohtana on kaaos ja järjestys. Sekä epäonnistuminen: voiko siitä jalostaa jotain uutta ja kiinnostavaa? Olemme pyrkineet löytämään uusia tekemisen tapoja, synnyttämään jotain erilaista kuin mihin olemme tottuneet”, Niemistö sanoo.

Vaikka roska- ja kierrätysmateriaalien käytöllä on teoksessa keskeinen rooli, erityisen yhteiskunnallisena tekijät eivät sitä pidä.

”Esityksessä ei suoranaisesti väitetä mitään, vaikka periaatteessa olemmekin sitä mieltä että jätettä on maailmassa liikaa”, Niemistö toteaa.

”Kannatamme kierrättämistä, mutta emme halua valistaa. Kierrätyselementti on osa taideteosta, ei sen pointti. Jätemateriaali nivoutuu jälkitila-ajatukseen, siihen mitä kaikesta jää jälkeen”, Nupponen tähdentää.

Jos esitys kuulostaa rohkean abstraktilta, sitä se onkin, tekijät vahvistavat.

”Esittäviä kuvia ei kovin paljon ole. Olemme lähteneet liikkeelle vilpittömän kokeilevalla asenteella. Aiheemme on maailma, seikkailu, joka sattuu olemaan jäte”, Nupponen tiivistää.

Tiedot

Jälkitila

Riikka Niemistö ja Maria Nupponen: Jälkitila

Ensi-ilta Galleria Huudossa Jätkäsaaressa pe 16.5.2014 klo 19

Muut esitykset su 18.5., ti 20.5., ke 21.5., pe 23.5., la 24.5. klo 19