Julkaistu: 08.05.2014

It Could Be Worse

Kuva: Paula Virta
Hajanaisia heittoja suomalaisuudesta ja maahanmuutosta.

Mies osoittaa valkokankaalle heijastettua valokuvaa. Hän analysoi sitä tapaa, jolla kuvassa oleva Jussi Halla-aho syö pullaa. Hyvin suomalaisesti, kuulemma.

Esityksessä It Could Be Worse ohjaaja-näyttelijä Alexander Komlosi esittää alter egoaan nimeltä Felix Kuullppaa. Komlosin tapaan myös Felix on Amerikasta Suomeen pari vuotta sitten muuttanut mies, joka yrittää ymmärtää tätä maata ja sitä, miksi maahanmuutto on täällä niin iso asia. Alter ego on luojansa tapaan myös taustaltaan tsekkiläis-amerikkalainen, tohtorikoulutettu ja suomalaisnaisen kanssa naimisissa.

Komediaklubi vai konferenssi?

Esityksen muoto on sinänsä kiinnostava. Sen pohjana on ajatus maahanmuuttoaiheista konferenssista, jossa katsojat ovat vieraina. Esitys alkaa jo lämpiössä, jossa katsojien pitäisi valita nimilapuille painettuja identiteettimerkkejä, neljä per katsoja.

Vaihtoehtoina on olla suomalainen tai ei-suomalainen, laktoosi-intolerantikko tai laktoosia sietävä, ja niin edelleen. Katsomossa sitten valitaan jonkin identiteettimerkin mukaan pieni pyöreä pöytä, jonka ääreen istutaan. Voin paljastaa, että istuin laktoosi-intolerantikkojen pöytään.

Huomaammekin olevamme konferenssin ja komediaklubin risteymässä. Komlosin esittämä Felix Kuullpaa saapuu täynnä yliampuvaa energiaa, ylinäyttelemistä ja vaivaannuttavaa innokkuutta, konferenssin ainoana puhujana.

Esityksen muoto paljastuu pikku hiljaa stand-upiksi. Se on riskialtista. Kulloisenkin illan yleisön yleinen tunnelma vaikuttaa vahvasti siihen, toimiiko komedia vai ei. Varsin riskaabeliksi tilanteen tekee yleisön pienuus.

Komlosi, tai siis Kuullpaa – raja häilyy jatkuvasti – yrittää kovasti saada meidät nauramaan suomalaisuuden piirteille ja maahanmuutolle. Sinänsä näistä aiheista on toki mahdollista heittää hurttiakin huumoria. Pinnalliset huomiot punavuorelaisten kahviloista ja siitä, ettei Espoolla ole keskustaa, eivät kuitenkaan herätä yleisössä juuri hymähdyksiä enempää.

Koomikkomme myös kommentoi illan edetessä sitä, että huumori eri kulttuureissa lienee erilaista, kyllä New Yorkissa naurettiin tällekin vitsille. Tunnelma on vaivaantunut.

Haastatteluja ja herkkiä kysymyksiä

Esityksen loppupuolella alkaa naurattaa. Kuullpaa rauhoittuu esittelemään meille diaesitystä ihmisistä, joita on tavannut maahanmuuttoa tutkiskellessaan. Taustalla kuullaan haastattelupätkiä. Kuullaan muun muassa Jussi Halla-ahoa, Li Anderssonia, nuorta suomensomalia ja kahta suomalaista kadunmiestä, jotka päivittelevät sitä, että varmaan somaliperheet saavat heitä enemmän yhteiskunnan tukia.

Jokaiselle haastateltavalle on annettu pulla, jota hän kuvassa syö. Kuullpaan pullansyöntianalyysit suhteessa suomalaisuuteen, suomenruotsalaisuuteen ja niin edelleen ovat viattomuudessaan hykerryttäviä.

Esityksen kiinnostavin, ajatuksia herättävä osuus myös syntyy tässä vaiheessa. Mitä nämä ihmiset todella sanovat maahanmuutosta? Millaiset kulttuuripiirteet ovat arvokkaita, Suomelle tai ylipäätään? Onko suomalaisessa ihmisessä mukaa jotain itsessään erityisen arvokasta? Onko maamme rasistinen?

Hämmentävin keskustelu käydään juuri Halla-ahon nauhoitetun äänen ja Kuullpaan välillä. Halla-aho puhuu siitä, kuinka hänen sukulaisensa 1800-luvulla muuttivat Yhdysvaltoihin. Vaihtoehtoja oli tasan kolme: sopeutua, kuolla tai lähteä. Suomalaisittain yltiökapitalistiseen ja yksilön pärjäämiseen keskittyvään USA:han jossain määrin kriittisesti suhtautuva amerikkalainen Kuullpaa – vai Komlosi? – vaikuttaa vertauksesta tyrmistyneeltä. Ajatuksen karuus tulee esiin.

Kärki on hukassa

It Could Be Worsen pohja-ajatus on kiinnostava. Sen rakenteen kaikki osaset eivät kuitenkaan tunnu pelaavan kovin hyvin yhteen. Myös yhteinen kärki puuttuu, ajatukset ovat hajanaisia.

Rakenteessa on varmaan haettu sitä, että pienten huomioiden kautta, pikku hiljaa vakavammaksi ja rauhallisemmaksi laskeutuen, päästään hyvinvointivaltion kysymyksiin ja ihmisen arvon äärelle. Alkuvaihe on vain kovin pitkä, poukkoileva ja hämmentävä. Tauolla ei kannata poistua. Sitä paitsi silloin saa pullaa ja olutta.

Tiedot

It Could Be Worse

Kirjoittanut, koordinoi ja isännöi Alexander Komlosi
Äänisuunittelu Ina Aaltojärvi
Lavastus Camilla Nenonen
Valosuunnittelu Heikki Paasonen
Haastattelut Tuukka Pasanen
Valokuvaus Paula Virta

Ensi-ilta 5.5.2014 Teatteri Takomossa

Muut esitykset 6.5., 7.5.,19.5., 20.5. ja  21.5.