Julkaistu: 20.05.2014

Billy Bragg

Vasemmistoaktiivi, kansakunnan omatunto, protestilaulaja ja balladien mies tulee keikalle Savoy-teatteriin.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Billy Bragg julkaisi ensimmäisen levynsä Life’s a Riot with Spy vs Spy. Punkfolktrubaduuri onnistui debyytillään puristamaan seitsemän biisiä alle 16 minuuttiin ja tarjoilemaan näkemyksiään muun muassa työttömyydestä ja osattomuudesta (To Have and to Have Not). Siinä sivussa Bragg tarjoili lohtua lohduttomille Milkman of Human Kindnessin muodossa sekä esitteli turhautuneen rakkauslaulunsa A New England.

Life’s a Riot with Spy vs Spy sai 30-vuotisjuhlan kunniaksi uudelleenmasteroidun uusintajulkaisun viime lokakuussa. Braggin lahjakkuuteen kuuluu, ettei aika ole päässyt ajamaan levyn kappaleiden ohitse. Ne kuulostavat edelleen ajankohtaisilta. Ja myös lauluntekijän debyytin ja sen uudelleenmasteroidun version välillä julkaisema musiikki kaikuu samaa laatua, sosiaalista omaatuntoa, rähjäistä romantiikkaa ja työväenluokkaisuutta.

Politiikkaa ja romantiikkaa

Braggin uran alkupuolella inspiraatiota tarjosi Margaret Thatcherin kovaotteinen oikeistolaishallitus, mutta politiikka on rautarouvan valtakauden jälkeenkin jaksanut kirvoittaa mieheltä erinäisiä protestilauluja. Essexissä syntyneen muusikon sankareihin kuulukin Woody Guthrie.

Yksi Guthrien repertuaariin kuulunut biisi kuullaan myös Braggin viime vuonna julkaistulla Tooth & Nail -albumilla. I Ain’t Got No Home on levyn ainoa lainabiisi. Se tosin on saanut muiden biisien ohella entistä siloitellumman ja tuotetumman soundin, joka vie palan rokkiuskottavaa rosoa mies ja kitara -kokoonpanosta. Tilalla on americanalla ja countryllä maustettuja, lyriikoiltaan edelleen nasevia maailmanparannuskipaleita. Ja ennen kaikkea romantiikkaa.

Handyman Bluesissa Bragg valittelee kehnoja remontteireiskataitojaan (”The screwdriver business just gets me confused”), mutta muistuttaa kyvystään tehdä rakkaudentunnustuksen laulun muotoon. Minkä hän toki osaakin.

Aktivistimuusikko

Tänä vuonna 57 vuotta täyttävä Billy Bragg aloittaa Euroopan-kiertueensa Helsingin Savoy-teatterista.  Punkin räjähdyksen aikaan uraansa aloitellut laulaja buukataankin nykyään myös arvokkaisiin puitteisiin soittamaan. Maaliskuussa hän soitti Sydneyn oopperatalossa.

Bragg ei kuitenkaan tyydy laskeskelemaan keikkatuloja ja luottamaan musiikin voimaan. Hänet tunnetaan aktivistina, joka puhuu muun muassa fasismia vastustavan Hope not Hate -kampanjan puolesta, ja hyväntekijänä, jonka kampanja Jail Guitar Doors on vienyt kitaroita vankiloihin. Toisin kuin jotkut politiikot, Billy Bragg elää omien oppiensa mukaan.

Tiedot

Billy Bragg

Billy Bragg: Tooth & Nail (Cooking Vinyl 2013)

6.6.2014 Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46-48)

Liput alkaen 34,50 e