Julkaistu: 29.04.2014

Vuosirenkaat

Kuva: Uupi Tirronen
Koreografi Virva Talonen on koonnut hienon ensemblen kuvaamaan naisen monenlaisia vuosia.

Virva Talosen Vuosirenkaat-esitys tuo Kaapelitehtaan Pannuhalliin viisi eri vuosikymmenillä syntynyttä tanssijaa tulkitsemaan elettyjä vuosia ja tulevaisuuden ajatuksia.

Yleisö seuraa neljältä suunnalta, kun viisi naista kävelee avopaikoin tilassa, puhkeaa liikkeeseen, ottaa tilan haltuun ja hurmaa katsojat. Marjo Kuusela, Arja Raatikainen, Riikka Räsänen, Heidi Masalin ja Unna Kitti ovat kukin syntyneet omalla vuosikymmenellään, mutta ikäerot eivät juuri esityksessä näy. Esiintyjät edustavat enemmänkin itseään ja omaa taiteellista historiaansa kuin vuosikymmentään.

Elävä matto

Aluksi naiset esitellään avorivistökävelyin. Pysähtyessään naiset toistavat liikeaihioita kuivasti, ilman tunnetta. Vähitellen tunne, liikkeen voima, virtaus ja rytmi, vievät heitä omiin suuntiinsa. Hetken päästä neliömäinen näyttämö elää kuin myrskyävä meri tai elävä matto.

Vähitellen syntyy yhteistyö, ja se on hienoa. Yhteiseen hiileen puhalletaan ensin varoen, kysyen, jos vaikka tämä menisi tästä käsien alta? Tai vetäisi tästä jalasta? Ja että tuo käden liike on hieno, teen samankaltaisen.

Vähitellen luottamus tiivistyy, yhteinen liike tilassa on kuin yksi elävä organismi. Yhdessä yhtä pystytään nostamaan ja kuljettamaan, liikuttamaan toinen toistaan. 

Talonen ei kuitenkaan ole luottanut liikkeen voimaan, vaan pysäyttää ryhmän istumaan jakkaroille piiriin. Ehkä naisten tulee istua psykologin yhteistapaamisessa tai jossain muussa vertaistukipalaverissa.

Piiri tarjoaa katsojille palleilla istuvien pyöristyneet selät. Hyvään liikkeeseen päässeet tanssijat on yhtäkkisesti sidottu paikoilleen. Nämä karismaattiset naiset, joiden persoonallista liikkumista ihailisi maailman tappiin, istuvat ja yrittävät täyttää hiljaisuuden kertomuksilla.

Surumielinen tunnelma

Kokonaisuudessa on jotenkin surumielinen tunnelma, vaikkei suinkaan tarvitsisi. Alun kävelyissä naiset ovat kovin huolestuneen näköisiä. Keskustellessaan he istuvat itseensä käpristyneinä. Lopussa he sentään pääsevät joraamaan rumpukompin säestyksellä. Ja he saavat tai ottavat hetkensä.

Ne muutamat hetket, jotka Arja Raatikainen itselleen saa, hän vetää täysillä kotiin. Tanssikohtauksissa hän lämpenee vähitellen, mutta lukee tilannetta upeasti. Karisma ja tanssitaito vievät mukanaan.

Maagisesti hän ryömii näyttämöllä eteenpäin, aivan kuin kiipeäisi suoraa seinämää ylös. Hän ottaa yleisönsä myös vaihtaessaan istumapaikkaansa, kuin elettyjä vuosikymmeniä. Hän laulaa ja tanssii.

Talonen ei ihan ole osannut päättää, tarkastellako naisen ikävuosia vai yhteiskunnallisia vuosia. Vähän siellä koetetaan palauttaa presidentti Kekkosta mieliin, ja tulevaisuuden ajatuksissa on maailma ilman sotia. Toisaalta muistellaan kotieläimiä ja kesätyöpaikkoja. Puheet ovat kuitenkin irrallisia heittoja, kun taas näiden tanssijoiden liike on ilmaisuvoimaista ja jo itsessään kertovaa. Sitä olisi katsonut ja voinut pohtia nemmänkin.

Tiedot

Vuosirenkaat

Kantaesitys Pannuhallissa

Koreografia, ohjaus: Virva Talonen

Tanssi: Marjo Kuusela, Arja Raatikainen, Riikka Räsänen, Heidi Masalin, Unna Kitti

Valosuunnittelu: Nanni Vapaavuori

Äänisuunnittelu: Jaakko Kujala

Kesto: 60 min

Taitelijatapaaminen 6.5.2014

Liput: 22/14 e

La 26.4.2014 19:00 Ensi-ilta

Ti 29.4. 14:00

Ti 29.4. 19:00

Pe 2.5. 19:00

La 3.5. 19:00

Su 4.5. 15:00

Ti 6.5. 19:00

Ke 7.5. 19:00